Zoals elk jaar sedert 1993, organiseert de gemeente Boortmeerbeek een herdenkingsplechtigheid ter herinnering aan een uniek feit in de annalen van Wereldoorlog II: De aanval op een konvooi van joodse gedeporteerden die vanuit de Dossinkazerne te Mechelen door de nazi’s naar de uitroeiingskampen werden weggevoerd, voor de Joden uit België, voornamelijk naar Auschwitz.*

Deze aanval werd op 19 april 1943 te Boortmeerbeek uitgevoerd en betrof transport XX.

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat deze heldendaad plaatsvond. De jaarlijkse herdenking van de overval op transport XX is op zondag 23 april 2023 in Boortmeerbeek, naast het gemeentehuis in de Pastorijsstraat. Aanvang 10u30 iedereen welkom.

Het thema van de herdenking is ‘We remember’. De herdenking wordt o.a. bijgewoond door Simon Gronowski, overlever van Transport XX, en Viviane Castegnier-Yarom. De moeder van Viviane Castegnier-Yarom sprong uit het konvooi terwijl ze van haar in verwachting was. Ook Tomas Baum, directeur Kazerne Dossin, zal spreken.

 

* Op 19 april 1943 vertrekt Transport XX vanuit de Dossinkazerne richting Polen. Het konvooi vervoert 1631 mannen, vrouwen en kinderen en heeft als bestemming concentratiekamp en vernietigingscentrum Auschwitz-Birkenau. Het twintigste transport is het eerste transport met goederenwagons.

Ter hoogte van Boortmeerbeek wordt het konvooi door drie jonge mannen, Youra Livschitz, Jean Franklemon en Robert Maistriau, overvallen. Zeventien mensen kunnen vluchten. Ook na de overval springen 220 mensen langs het hele Belgische traject uit de trein. In totaal ontsnappen 121 personen definitief aan deportatie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in heel Europa geen andere succesvolle poging ondernomen om Joden uit een deportatietrein te bevrijden.