Het Forum der Joodse Organisaties verwerpt nadrukkelijk het nemen van maatregelen tegen Israël, zoals gewenst door Groen/Ecolo, Vooruit en CD&V.

Groen partijvoorzitter Meyrem Almaci deed haar oproep tot strafmatregelen tegen Israël in een artikel in De Morgen en als gast in De Afspraak van de VRT.

Met name Almaci van Groen pleit ervoor ook buiten EU-verband België unilateraal maatregelen te doen opleggen tegen Israël dat zij als de oorzaak van alle kwaad in de regio ziet.

Het FJO wijst het nemen van eenzijdige sancties tegen Israël als onjuist en contraproductief van de hand.

Door het eenzijdig straffen van Israël zullen terroristische organisaties als Hamas impliciet worden aangespoord en beloond voor het doorgaan met geweld tegen onschuldige Israëlische burgers. Daarnaast zullen economisch juist de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever het hardst door sancties worden getroffen omdat zij veelal werkzaam zijn bij Israëlische bedrijven aldaar.

Het unilaterale voornemen van voornoemde partijen komt op een moment waarop de EU meer dan ooit ondubbelzinnig en zonder voorbehoud de schendingen van Hamas van het internationaal recht veroordeelt en Israëls recht op zelfverdediging onderschrijft.

Uit de wens van Groen, Vooruit en CD&V sancties in te stellen tegen Israël kan door Hamas niet anders dan de conclusie worden getrokken dan dat het afvuren van raketten op burgers loont. Daarmee stimuleren deze partijen het plegen van oorlogsmisdaden en vereenzelvigen zich met Hamas dat door de EU op de lijst van terroristische organisaties is gezet.

Het FJO doet een klemmende oproep aan de overige regeringspartijen de oproep en aansporingen tot strafmaatregelen tegen de enige democratie in de regio te weerstaan.

 

 

Voor nadere info:
Hans Knoop +32 498 432451