Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) heeft met instemming kennisgenomen van de beslissing van Facebook om geen Holocaust-ontkenning op dit platform meer te tolereren.
De bestuursvoorzitter en oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, weigerde aanvankelijk berichten van mensen die de Holocaust ontkennen op Facebook te blokkeren.

Na een wereldwijde actie van de Claims Conference waarin overlevenden van de Holocaust op internet korte getuigenissen aflegden ging Zuckerberg echter door de bocht en besloot hij op basis van voortschrijdend inzicht negationisme op FB te verbannen.

Zuckerberg (zelf van Joodse afkomst) had eerder wel een blokkade opgeworpen tegen antisemitisme, racisme en opruiing.

Negationisme weigerde hij echter te blokkeren omdat dit in strijd zou zijn met artikel 1 van de Amerikaanse grondwet die geen enkele begrenzing stelt aan de vrijheid van meningsuiting.
Omdat de sociale media de belangrijkste platforms zijn waarop negationisten hun boodschap kwijt kunnen acht het FJO het van groot belang dat Facebook de poorten voor Holocaust- ontkenning of bagatellisering ervan gesloten zal houden.

Tegen de achtergrond van het wereldwijd toenemend antisemitisme dient de beslissing van FB dan ook naar oordeel van het FJO positief te worden gewaardeerd.

 

Voor nadere info :
Hans Knoop, woordvoerder FJO: +32 498 432451

Bron:
FJO/Hans Knoop