“Fakebericht zet aan tot racistische en xenofobische vooroordelen tegen minderheden”

Het Forum der Joodse Organisaties heeft met walging kennisgenomen van een door de “satirische” website “De Rechtzetting” gemeld fake bericht over lockdown in Antwerpen van Joden, moslims en zigeuners.

In het valse bericht worden verzonnen citaten in de mond van Theo Francken, Jan Jambon en Bart de Wever gelegd die zouden hebben besloten om Joden, moslims en zigeuners in Antwerpen verplicht in lockdown te brengen omdat zij “als bron van het kwaad dat Vlaanderen nu al maanden teistert” aan te merken zouden zijn.

Volgens het fake bericht zou daartoe besloten zijn op een buitengewone vergadering van de gemeenteraad.
Ook de Vlaams Belang oppositieleider Tom van Grieken zou volgens het fake bericht zijn zegen aan de isolatie van genoemde bevolkingsgroepen hebben gegeven.

Het FJO kan satire zeer wel waarderen. Zelfspot was door de eeuwen heen het Joodse volk niet vreemd.
Maar in dit specifieke geval getuigt het fakebericht van een ongehoorde wansmaak. Gevreesd moet immers worden dat een deel van de samenleving inderdaad minderheidsgroepen als de bron van alle kwaad ziet, inclusief de verspreiding van het Corona-virus.

In plaats van deze xenofobische sentimenten aan de kaak te stellen, hebben veel mensen het bericht als waarheidsgetrouw ervaren en met de vermeende maatregelen hun adhesie betuigd. Onder het mom van satire heeft de site De Rechtzetting dus latent racistische en xenofobische vooroordelen bij delen van de samenleving aangewakkerd.

Voor nadere info:
Hans Knoop, woordvoerder FJO

Bron:
FJO