Georges Boeckstaens (77) heeft een jaar cel gekregen voor het overtreden van de negationismewet. De voortuin van zijn huis in Keerbergen stond bol van de nazisymboliek en de man liet zich ook betrappen toen hij een Hitlergroet bracht.

“Het is voldoende aangetoond dat beklaagde de intentie had dat derden zouden kennisnemen van de symboliek rond zijn huis. Dat blijkt voldoende uit de nazisymbolen en de zinnebeelden die hij aanbracht aan zijn woning in Keerbergen. Hij geeft voldoende blijk dat hij wetens en willens de genocide goedkeurt”, stelde de rechter.

Ondertussen haalde Boeckstaens al veel van zijn zelfgeknutselde SS-symbolen en adelaars weg. De rechtbank verklaarde alle ornamenten verbeurd. Het gaat om een adelaarsbeeld, een vlag met hakenkruis, een beeld met Hitlergroet, een boomstam met adelaar en verschillende pamfletten.

“WOII heeft de beklaagde getekend tot wie hij nu is. Hij groeide op een in familie die collaboreerde met de nazi’s”, gaf de rechter nog mee in het vonnis. De rechtbank hield rekening met het blanco strafblad van de man. Naast de effectieve gevangenisstraf van een jaar moet hij ook een geldboete van 800 euro betalen.

[Kim AERTS – De Morgen]

Nota: Het Forum der Joodse Organisaties had dit reeds in 2014 gemeld aan Unia.