Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) heeft met afschuw kennisgenomen van een oproep van Amnesty International aan internet reisplatform TripAdvisor om niet langer accommodaties aan te bieden op – volgens deze organisatie – “bezet Palestijns grondgebied”.

Volgens Amnesty dragen platforms zoals die van TripAdvisor bij aan door Israël gepleegde oorlogsmisdrijven door toerisme in bezet gebied te faciliteren.

Het FJO wijst erop dat de uiteindelijke status van de betreffende gebieden door onderhandelingen moeten worden vastgesteld en er nimmer sprake in de geschiedenis is geweest van een Palestijnse staat en er derhalve ook niet kan worden gesproken over “bezet Palestijns grondgebied”. De gebieden werden door Israël in een legitieme verdedigingsoorlog in 1967 veroverd op Jordanië dat het gebied ooit had geannexeerd en er later afstand van heeft gedaan.

“Oorlogsmisdrijven zijn geen toeristische attractie. Roep TripAdvisor op hun aanbod in de illegale nederzettingen in te trekken”, aldus Amnesty International in een appel aan supporters van deze organisatie.

Het FJO wijst er op dat bezoekers van de bedoelde accommodaties géén oorlogsmisdaden ter plekke zullen zien, laat staan dat deze door Israël als “attractie aan toeristen” zouden worden aangeboden!

Volgens een ook door België aangenomen werkdefinitie van antisemitisme door de International Holocaust Rememberance Alliance (IHRA) dient een ongelijke behandeling en selectieve veroordeling van Israël als antisemitisme te worden aangemerkt.

Nimmer heeft Amnesty in het verleden een soortgelijke oproep aan reis en boeking platforms gedaan voor b.v. aanbevolen accommodaties in door Turkije bezet Noord- Cyprus, de door Marokko bezette Westelijke Sahara of hotels in Sebastopol na annexatie door Rusland van de Krim.

Het FJO roept bonafide supporters van Amnesty International op tegen deze volstrekt verwerpelijke eenzijdige tegen Israël gerichte actie te protesteren en verdere steun aan deze organisatie op te schorten.

 

Voor nadere info:
Hans Knoop +32 498 432451

 

Bron:
FJO/Hans Knoop