Er komt geen bergingsactie naar Marc Sluszny, de vermiste Belgische avonturier die afgelopen donderdag verdween tijdens een grotduik in het zuiden van Frankrijk. Dat meldt de procureur van Perpignan aan VTM Nieuws.

Marc Sluszny was met een collega op 125 meter diepte aan het duiken, toen het touw dat hen verbond het begaf. De andere duiker raakte nog boven en sloeg meteen alarm, maar Sluszny werd niet meer gevonden. De zoekacties verliepen tot nog toe erg moeilijk gezien de complexiteit van de grot en de diepte, aldus de lokale brandweer. “Lichamen komen meestal niet naar boven uit de Font Estramar”, klonk het.

De procureur van het Zuid-Franse Perpignan liet nu weten dat er geen andere duikers meer zullen worden ingezet om het lichaam van de vermiste avonturier te vinden, omdat de onderneming te gevaarlijk is.

Er zijn de voorbije tien jaar nog vier verdwijningen geweest in de grot van Salses-le-Château, nabij Perpignan: in 2008, 2012, 2016 en 2017.

Man van extremen

Marc Sluszny is behalve avonturier onder andere ook sportman en auteur. Het is een man van extremen. Zo staan op zijn website verschillende exploten opgelijst, waaronder de beklimming van de Annapurna I (8.091 meter) zonder zuurstof in 1997 als lid van de Belgische Himalaya-expeditie. In 2012 verbrak hij nog het wereldrecord Vertical Run door het Belgacom-gebouw in Brussel naar beneden te rennen in een tijd van 15 seconden en 56 honderdsten.

Bron: