Een man die antisemitische berichten op Facebook had geliket, werd door zijn werkgever aan de deur gezet. Terecht, zegt een Luikse rechter nu.

Een post ‘liken’ op Facebook is minder onschuldig dan u denkt. Nadat een man verschillende keren antisemitische posts op de sociale netwerksite had gedeeld en geliket, werd hij door zijn werkgever op staande voet ontslagen. De man vocht zijn ontslag aan bij de Luiks arbeidsrechtbank, maar krijgt nu ongelijk, schrijft de Franstalige zakenkrant L’Echo.

De werknemer was aan de slag bij een Brusselse vzw rond stedelijke heropwaardering. Hij postte eerst enkele links waarin het antisemitische gebaar van de controversiële Franse komiek Dieudonné wordt gesteund. Het bestuur riep de man tot de orde, maar enkele maanden later zag een directeur dat hij toch nog gelijkaardige berichten had geliket. De Brusselse vzw zette de man vervolgens op straat: ontslag om dringende redenen.

‘Like is geen steun’

Maar de werknemer trok naar de Luikse arbeidsrechtbank om zijn ontslag aan te vechten. Hij argumenteerde dat hij door een post te ‘liken’ niet noodzakelijk de boodschap steunt. De rechter was het daar niet mee eens en stelde dat de man niet het imago van de vzw had mogen beschadigen. Dat hij eerder al gewaarschuwd was, geldt als verzwarende omstandigheid.

Bron: