Hanneke Groenteman constateert een toename van antisemitisme in Nederland en in Europa.

Maar hoe komt het dat ze daar vooraf eigenlijk niets bij voelt? Hanneke peilt wat er in onze samenleving speelt. Zij spreekt met verschillende betrokkenen, joden en niet-joden, deskundigen en mensen van de straat. Wat zijn de feiten en wat heeft te maken met een angstig onderbuikgevoel? Moeten we ons zorgen maken?

Deel1: “Nederland” van zondag 4 December 2016 – De aflevering opnieuw bekijken  via deze link 


Deel 2: Zondag 11 December 2016 Ned2 om 19:20 – De aflevering opnieuw bekijken via deze link

Engeland

Hanneke Groenteman onderzoekt in Engeland ‘het andere gezicht van antisemitisme’, het politiek en intellectueel antisemitisme. Een land dat de Shoa niet heeft gekend, altijd ruimte heeft geboden aan zijn Joodse inwoners, lijkt nu openlijk antizionistisch en door velen ervaren als antisemitisch. Hanneke spreekt in Manchester en Londen verschillende mensen en peilt het dagelijks klimaat in Engeland. Wat speelt zich af in de politiek en hoe heftig is de sfeer op de universiteiten? 

Deel 3: Zondag 18 December 2016 Ned2 om 19:15 – De aflevering opnieuw bekijken via deze link

Frankrijk

Hanneke Groenteman peilt in Frankrijk het antisemitisme. Ze bezoekt de school in Toulouse waar in 2012 drie Joodse kinderen en een Joodse leraar werden doodgeschoten. Maar ook in de wijk Sarcelles in Parijs liep een anti-Israëldemonstratie in 2014 uit op pogromachtige taferelen. Van de koosjere buurtsuper was weinig over en ook de nabijgelegen apotheek werd volledig in de as gelegd. Hanneke gaat naar de wijk en spreekt betrokkenen.

http://www.eo.nl/tv/eo-documentaires/aflevering-detail-joods/aflevering/de-kanarie-in-de-kolenmijn-20161218t191500/Ned2 – NPO / Foto: Hanneke Groenteman op interview in Nederland [screenshot NPO]