Antwerpen, 23 maart 2016 – Het Forum der Joodse Organisaties in Vlaanderen is diep geschokt door de laffe terroristische aanslagen in Zaventem en Brussel waarbij tientallen onschuldige burgers het leven lieten en vele anderen ernstig gewond raakten.

De Joodse gemeenschap in Vlaanderen biedt oprechte deelneming aan de nabestaanden van de slachtoffers aan en spreekt de wens uit dat de Belgische autoriteiten de daders en hun netwerken snel zullen achterhalen.

Woensdag 23 maart is een joodse vastendag. Tijdens deze vasten zullen de gedachten en gebeden van de Joodse gemeenschap bij de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen zijn. …


Tijdens de daarop volgende Poerim-feestdagen (ook wel het joodse carnaval genoemd) zal de joodse gemeenschap – na consultatie met de rabbijnen – dit feest uitsluitend in familiekring vieren. De joodse gemeenschap vindt het ongepast om tijdens de dagen van nationale rouw zichtbaar en in de publieke ruimte feest te vieren en heeft dan ook anders dan gebruikelijk voor een low profile benadering gekozen. Dit ondanks het feit dat Poerim een belangrijk feest in de joodse geschiedenis en kalender is, en al 2500 jaar wordt gevierd.

Opnieuw wordt met de aanslagen op navrante wijze aangetoond dat de Joodse gemeenschap weliswaar veelal als eerste het slachtoffer van terrorisme wordt, maar dat het doorgaans niet bij het doden van Joden blijft.

Het Forum doet een oproep aan alle mensen van goede wil een vuist te maken tegen het terrorisme en anderzijds geen vredelievende moslims in België op grond van de afschuwelijke gebeurtenissen te criminaliseren of stigmatiseren.

 

Voor nadere info:
Hans Knoop, woordvoerder +32 498 432451
Raphael Werner, voorzitter +32 475 323333Hans Knoop / Raphael Werner