Donderdag 25 februari had het Forum de eer mevrouw Katharina von Schnurbein, coördinator aan de Europese Commissie voor de bestrijding van Antisemitisme, te mogen ontvangen om kennis te maken met enkele leden van het Forum der Joodse Organisaties en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap.

Mevrouw Katharina von Schnurbein werd op 1 december vorig jaar benoemd tot coördinator voor de bestrijding van Antisemitisme aan de Europese Commissie.
Dit was een première voor Europa daar er voordien nog geen speciale gezant aangesteld was in Europa (in tegenstelling tot de VS).

Het Forum heeft aan de Eerste Vice-Voorzitter van de EC, de heer Frans Timmermans, in april 2015 verzocht om een coördinator voor de bestrijding van Antisemitisme te benoemen naast een coördinator voor het bestrijden van Anti-Moslim haat (zie link).

Tijdens haar bezoek aan het FJO heeft mevrouw von Schnurbein haar missies en taken binnen de Europese Commissie voor ons uiteengezet:
• het opbouwen van een cultuur van tolerantie en respect, onder meer via het onderwijs;
• de strijd voeren tegen het aanzetten tot haat via het internet, maatschappelijke organisaties en de media;
• de verbetering van het verzamelen van gegevens over misdaden die zijn ingegeven door haat, e.a.

Mevrouw von Schnurbein heeft eveneens haar aanwezigheid aan de volgende Holocaust herdenking aan het monument op de Belgiëlei op 9 mei e.k. bevestigd.

De aanwezige vertegenwoordigers van de verschillende Joodse Organisaties spraken allen de wens uit voor een verdere samenwerking in de toekomst tussen de Joodse gemeenschap van Antwerpen en de Europese Commissie.

Wij bedanken mevrouw Katharina von Schnurbein voor het aangename onderhoud en haar bezoek aan onze organisatie.

Gerelateerde artikels FJOFJO – foto: (vlnr.) E. Ringer, R. Sluszny K. von Schnurbein (EC) en voorzitter R. Werner @ FJO op 25 feb. 2016