Affiche Tentoonstelling "Geborgen Verborgen" - André Goezu - 05.02.2016- 04.09.2016

De tijdelijke tentoonstelling Geborgen Verborgen vertelt het verhaal van de Antwerpse stadsjongen André. Tijdens de oorlog duikt hij onder bij een gezin op het platteland. Hij komt er in een hele andere wereld terecht, in een warm en veilig gezin midden in de natuur. Die herinneringen vormen de basis van de schilderijen die hij later als kunstenaar zal maken. Een tentoonstelling over een jongetje dat wist te ontsnappen aan de Holocaust en ondanks alles een warme thuis vond in zijn onderduikgezin. Ben je tussen 6 en 12 jaar? Volg dan samen met je ouders het artistieke gezinsparcours bij deze tentoonstelling. We dagen je uit om op een andere manier te kijken naar de werken van de schilder.

Over de tentoonstelling
De oorlog brengt in 1940 onrust en angst in de Joods-Belgische familie van André Goezu. Al snel wordt duidelijk wat de Duitse bezetting betekent. Andrés vader wordt vanuit de Dossinkazerne gedeporteerd voor dwangarbeid en komt om in Auschwitz-Birkenau. …


Zijn moeder blijft achter met twee kleine kinderen en een nichtje. Drie jaar lang zijn ze op de vlucht en duiken ze onder bij verschillende gezinnen. André komt terecht in Wuustwezel, waar hij opnieuw de warmte van een gezin voelt, terwijl zijn familie verscheurd wordt door de oorlog.

Over André Goezu
André Goezu (°1939, Antwerpen) studeerde aan de Koninklijke Academie en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone kunsten in Antwerpen. Hij was gastdocent aan de Koninklijke Academie en aan de Ecole des Beaux Arts in Parijs. Vanaf 1968 woont en werkt hij in Parijs. In 1991 werd hij lid van de Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique.
Hij kreeg verschillende onderscheidingen waaronder de “Prijs Graveerkunst” van de Provincie Antwerpen en “Driejaarlijkse Prijs voor Schilderkunst” van de Provincie Antwerpen. Zijn werken worden permanent getoond in verschillende musea en instellingen: o.a. bij de Belgische staat, de Koninklijke Bibliotheek, het Prentenkabinet van Brussel, Antwerpen en Parijs, Museo e fondazione E. Pagani in Milaan, Museum van Dimona in Israël, het Rockefeller Art Center in New York en het Museum van Montreal in Canada. Hij presenteerde zijn werk in meer dan 100 tentoonstellingen in musea en instellingen in Europa, de Verenigde Staten en Japan.

Praktisch
Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen

https://www.kazernedossin.eu/NL/Bezoek/Publieksprogramma/Tijdelijke-tentoonstelling/Archief/Geborgen-Verborgen

Invitation FRKazerne Dossin – foto: Affiche Tentoonstelling “Geborgen Verborgen” – André Goezu – 05.02.2016- 04.09.2016