‘Son of Saul’: Een van de meest confronterende films ooit over de Holocaust – De in Cannes bekroonde film is sinds gisteren te zien in de Belgische bioscoopzalen. Een MUST.

“Son of Saul is een Holocaustdrama zonder weerga. Zelfs al kijk je eerst met een zekere mate van scepsis naar deze hallucinante trip naar het hart van een verbrandingsoven van een vernietigingskamp, er zijn weinig hedendaagse cineasten die je met zo’n dwingende kracht weten aan te spreken als debuterend langspeelfilmregisseur László Nemes.

De regisseur wil je diep en hard confronteren met de waanzin en de mechaniek achter een gaskamer en het leven in een uitroeiingskamp als dat van Auschwitz-Birkenau. Dat doet hij door louter een Sonderkommando – gevangene die medegevangenen moest verbranden en vervolgens zélf vermoord werd – te volgen die fanatiek op zoek gaat naar een rabbi om een jongen – volgens hem het lijk van zijn zoontje – een waardige begrafenis te geven.

Het oude, bijna vierkante beeldformaat, de dreigende geluidsband, het jachtige ritme en de akelig beklemmende sfeer pushen je in een inlevingsvermogen dat film al te vaak is kwijtgeraakt. In die mate dat je fysiek en mentaal ervaart wat het hoofdpersonage overkomt. Hoe verbeten en wrang je als kijker dit uitzonderlijke drama ook ondergaat, het behoort samen met Claude Lanzmanns monumentale documentaire Shoah tot een van de meest confronterende films ooit over de Endlösung. ” …


Regie: László Nemes – Met: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn – Duur: 107 minuten

http://www.demorgen.be/film/-son-of-saul-een-van-de-meest-confronterende-films-ooit-over-de-holocaust-b8c6a2e5/

Gerelateerde artikels:

Interview –  Hongaarse regisseur László Nemes over in Cannes bekroonde Holocaust-film ‘Son of Saul’

“Voel hoe Auschwitz echt was” : Over de afschuwelijke werkelijkheid van de Holocaust zijn er al veel films gemaakt. Maar geen cineast deed het op zo’n benauwende manier als László Nemes in Son of Saul. “Suggestie is krachtiger dan alles willen tonen.” http://www.demorgen.be/tvmedia/-voel-hoe-auschwitz-echt-was-b66d892c/

VRT-filmrecensent Ward Verrijcken is vol lof over de Holocaustprent Son of Saul. Hij omschrijft de film zelfs als “zondermeer de belangrijkste cinema ooit over de gruwelen van de Holocaust”. http://joodsactueel.be/2015/10/28/son-of-saul-zondermeer-de-belangrijkste-cinema-ooit-over-de-holocaust/