Ingeborg Syllm-Rapoport holds up her doctoral certificate during a ceremony at the University Clinic Hamburg-Eppendorf in Hamburg, Germany, Tuesday, June 9, 2015. [Bodo Marks/dpa via AP]Dinsdag 9 juni 2015 werd een speciale dag voor de Duitse Ingeborg Rapoport. De 102-jarige dame mocht zich dan doctor in de geneeskunde mogen noemen en dat is niets te vroeg. Rapoport wilde in 1937 haar thesis mondeling verdedigen maar mocht niet omdat haar moeder joodse was. Nu heeft de kranige dame de nazi’s lik op stuk gegeven door haar scriptie alsnog met verve te verdedigen.

In de jaren dertig staken de rassenwetten van Hitler er een stokje voor toen Ingeborg Syllm-Rapoport op het punt stond om haar doctoraat af te ronden. Ze mocht haar proefschrift over difterie immers niet verdedigen aan de universiteit van Hamburg. In 1938 kon de studente Duitsland ontvluchten om neer te strijken in de Verenigde Staten.

Daar moest de vrouw opnieuw twee jaar met haar neus in de boeken duiken om als (kinder)arts aan de slag te kunnen gaan in het ziekenhuis van Cincinnati. Ze huwde de Joods-Oostenrijkse arts Samuel Mitja Rapopor. Het koppel kreeg vier kinderen. Uiteindelijk trokken ze in 1952 weg uit de Verenigde Staten uit angst om politieke vervolging wegens hun banden met de communistische partij. Eerst gingen ze naar Oostenrijk om zich later in de voormalige DDR te vestigen. Rapoport stampte er de allereerste neonatalogie-afdeling uit de grond.

Tachtig jaar later …


Meer dan tachtig jaar later zal de hoogbejaarde dame nu eindelijk die oververdiende doctoraatstitel krijgen en zo wellicht de oudste mens ter wereld worden om dat voor elkaar te krijgen. Rapoport bedankte voor een eredoctoraat en mocht haar thesis alsnog verdedigen aan de universiteit van Hamburg. En dus verdiepte het oudje zich opnieuw in alle wetenschappelijke evoluties met betrekking tot difterie. Aangezien de dame bijna blind is, hielpen vrienden haar om de broodnodige ‘leerstof’ bij elkaar te sprokkelen.

Rapoport werd bij haar thuis een uur lang ondervraagd door drie professoren. Ondanks haar respectabele leeftijd heeft ze het er volgens de decaan goed vanaf gebracht. Al was de vrouw zelf minder tevreden. “Vroeger zou ik betere antwoorden hebben gegeven”, verklaarde ze. Uiteindelijk is recht toch geschied. “Het ging om het principe, niet om mij. Ik heb dit voor alle slachtoffers gedaan”, besloot Rapoport.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2351644/2015/06/08/De-rassenwetten-van-Hitler-hielden-haar-tegen-maar-nu-geeft-oma-102-nazi-s-alsnog-lik-op-stuk.dhtml 

Lees ook:

“102-year-old gets PhD denied by Nazis” – Times of Israel
In a very different Germany, Ingeborg Syllm-Rapoport finally completes her doctorate on diphtheria

http://www.timesofisrael.com/102-year-old-gets-phd-denied-by-nazis-2/HLN / Times of Israel – foto: Ingeborg Syllm-Rapoport, met haar doctoraatscertificaat tijdens de ceremonie aan de Universiteitskliniek Hamburg-Eppendorf in Hamburg, Duitsland, dinsdag 9/6/2015. [Bodo Marks/dpa via AP]