Foto: vlnr Philippe Markiewicz, Frans Timmermans (EC), Hans Knoop (FJO), Eli Ringer (FJO) en Michel GouraryJoodse delegatie vraagt Eerste Vice-President Europese Commissie Frans Timmermans om aanstelling EU-Gezant ter bestrijding Antisemitisme

Een delegatie heeft dinsdag in een onderhoud met de eerste vice-president van de Europese Commissie Frans Timmermans bepleit een specifieke commissaris of een nog te benoemen gezant te belasten met de bestrijding van het antisemitisme in de EU.

De delegatie bestond uit Eli Ringer (ere-voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties), Hans Knoop (media-woordvoerder inzake Israël van het Forum der Joodse Organisaties), Philippe Markiewicz (voorzitter van de Grote Europese Synagoge in Brussel) en de heer Michel Gourary (coördinator en consultant der Joodse gemeenschappen in de EU).

In het een uur durend onderhoud deelde vice-president Timmermans de bezorgdheid van de delegatie over het groeiend antisemitisme in Europa. Nadrukkelijk onderkende de heer Timmermans dat naast de klassieke Jodenhaat ook achter anti-zionisme en malicieuze kritiek op de staat Israël niet zelden antisemitisme schuil gaat. …


Ook onderschreef hij de stelling van de delegatie dat antisemitisme en islamofobie beide verwerpelijke vormen van racisme zijn, maar niet dezelfde oorsprong hebben en daarom ook niet op dezelfde wijze kunnen worden bestreden.
De eerste vice-president verzekerde de leden van de delegatie dat hem er alles aan gelegen is dat joden zich in Europa thuis en veilig voelen. ” Joden horen bij Europa zoals de Acropolis. Een Europa zonder joden is geen Europa meer “, aldus Frans Timmermans.

Vice-president Frans Timmermans zegde de delegatie toe met hen in contact te blijven en de suggestie om een directoraat antisemitisme in leven te roepen, of een gezant te benoemen die belast wordt met de bestrijding van antisemitisme in de EU te overwegen of anders met alternatieve voorstellen te zullen komen.

————–

Voor nadere info: Hans Knoop (FJO): +32 (0)498 432451Hans Knoop/FJO – Foto: (vlnr.) Philippe Markiewicz, Frans Timmermans (EC), Hans Knoop (FJO), Eli Ringer (FJO) en Michel Gourary