Bij de synagoge in Kopenhagen worden bloemen neergelegd [Erik Postelmans]Het Forum der Joodse Organisaties is geschokt dat ruim een maand na de gebeurtenissen in Parijs opnieuw twee doden en een aantal gewonden zijn gevallen bij een Jihadistische terreuraanval in Kopenhagen. Naast een slachtoffer in een café, werd door de Jihadist ook de Joodse bewaker voor de synagoge met een automatisch vuurwapen gedood.

Het FJO wijst erop dat evenals in Parijs de dader(s) eerst het vuur openden op niet-Joodse voorvechters van het vrije woord en daarna gericht Joden doodden uitsluitend omdat zij Joden waren.

Evenals na de terreur in Parijs het geval was riep de Israëlische regering ook thans de Europese Joodse gemeenschap van Oekraïne, Frankrijk en België op naar Israël te komen.

Het FJO stelt zich op het standpunt dat Europese Joden naast een eventuele emigratie naar Israel ook de keuze, en het recht, moeten hebben om als burgers van Europese staten in veiligheid te blijven leven en de overheden daarin hebben te voorzien.


Voor nadere info (niet voor publicatie bestemd):
Hans Knoop – Woordvoerder Forum der Joodse Organisaties – Tel: + 32 498 432451
Raphael Werner – Voorzitter Forum der Joodse Organisaties – Tel: + 32 494 545040

Tijdlijn Kopenhagen na jihadist aanval [BBC News]