Fouad Belkacem (archieffoto) [Belga]Op het proces tegen Sharia4Belgium is Fouad Belkacem veroordeeld tot twaalf jaar cel. Jejoen Bontinck krijgt 40 maanden, waarvan enkel de voorhechtenis effectief is, en een geldboete.   

“Shariah4Belgium is een terroristische organisatie die onze maatschappij omver wilde werpen”

Fouad Belkacem is als leider van een terroristische organisatie veroordeeld tot twaalf jaar cel. Beklaagde Jejoen Bontinck, die tegen Sharia4Belgium getuigde, werd niet gezien als slachtoffer. Hij krijgt veertig maanden cel met uitstel en een geldboete.

Vijfenveertig verdachten stonden terecht op het grootste terrorismeproces in België. De rechter oordeelde dat Sharia4Belgium een terroristische organisatie was die jongeren ronselde om in Syrië te gaan strijden, net zoals het openbaar ministerie de voorbije maanden probeerde aan te tonen.

Voor de rechter was Fouad Belkacem overduidelijk de leider van Sharia4Belgium. Zijn advocaten hebben tevergeefs de vrijspraak gevraagd. Volgens hen is hij enkel een provocateur en geen terrorist. …


Naast Belkacem waren nog zes andere verdachten in de rechtszaal aanwezig. Het merendeel van hen zit ook op dit moment nog in Syrië, onder wie Brian De Mulder. 

Ook spijtoptant Jejoen Bontinck, die in Syrië een tijdlang werd vastgehouden en heel wat informatie doorstuurde aan de onderzoekers, vroeg de vrijspraak. Maar de rechtbank beschouwt hem niet als een slachtoffer en veroordeelt hem tot veertig maanden cel met uitstel.

‘Alle leidende figuren, met uitzondering van Fouad Belkacem zijn vertrokken naar Syrië en hebben zich aangesloten bij twee groeperingen aldaar’, stelde de rechter. ‘De leden zijn aanhangers van het gewelddadige jihadistische ideëengoed. (…) Sharia4Belgium wilde vanuit gewelddadig jihadisme bestaande regimes omverwerpen en vervangen door totalitaire islamitische staat.’

De rechtbank vindt ook dat de groep jongeren met strenge trainingen mentaal en fysiek voorbereidde op de gewapende strijd. ‘Onder meer door examens af te nemen en video’s te tonen die onthoofdingen lieten zien’, klonk het. Het martelaarschap werd ook constant verheerlijkt door Belkacem. Voor de rechtbank is hij duidelijk de grote leider van de organisatie.

Volg de uitspraak in het Sharia4Belgium-proces vanaf 09u00 http://www.standaard.be/cnt/dmf20150211_01523191

Lees ook:
“Fouad Belkacem veroordeeld tot twaalf jaar, Jejoen Bontinck 40 maanden met uitstel” – GVA: http://www.gva.be/cnt/dmf20150211_01523271/fouad-belkacem-veroordeeld-tot-twaalf-jaar

“Sharia4Belgium considéré comme une «organisation terroriste», 12 ans de prison pour Fouad Belkacem” – Le Soir – http://www.lesoir.be/790994/article/actualite/belgique/2015-02-11/sharia4belgium-considere-comme-une-organisation-terroriste-12-ans-prison-pour-fo

Update:  “Shariah4Belgium is een terroristische organisatie die onze maatschappij omver wilde werpen”

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2214163/2015/02/11/Fouad-Belkacem-veroordeeld-tot-twaalf-jaar-cel.dhtml

5 redenen
Om te staven dat Shariah4Belgium een terroristische organisatie is, werden vijf punten aangehaald in het vonnis. Zo zijn er ten eerste de website en het YouTube-kanaal van de organisatie. Uit de teksten die er verspreid werden, blijkt dat Sharia4Belgium streefde naar de gewapende jihad en het martelaarschap verheerlijkte.

Ten tweede zijn er de internationale contacten die Fouad Belkacem, de absolute leider van Sharia4Belgium, en zijn volgelingen van het eerste uur hadden met figuren als Omar Bakri en Anjem Choudary, die het salafistisch jihadisme aanhangen.

En dan is er de georganiseerde beïnvloeding van jongeren. Ze werden geïndoctrineerd met het salafistisch jihadisme, via verplichte lessen en fysieke trainingen op het hoofdkwartier in de Dambruggestraat in Antwerpen, en werden mentaal en fysiek voorbereid op de gewapende strijd.

Ten vierde is er de rekrutering van jongeren voor die gewapende strijd. De beklaagden kunnen volgens de rechtbank niet voorhouden dat Sharia4Belgium niets te maken had met het vertrek naar Syrië. Het was geen toeval dat alle leidinggevende figuren – behalve Fouad Belkacem – en 99 procent van de leden van de harde kern vanaf augustus 2012 naar Syrië vertrokken. De rechtbank meent dat het duidelijk om een georganiseerd vertrek ging.

Ze sloten zich in Syrië aan bij Magli Shura en Jabhat Al-Nusra, twee op al-Qaida geïnspireerde salafistisch jihadistische organisaties. Ook zij zijn volgens de rechtbank terroristische groeperingen.

Het conflict in Syrië vormde voor Sharia4Belgium de gedroomde opportuniteit voor het oprichten van een islamitische staat via de gewapende strijd, een doelstelling die ze volgens de rechtbank dus al van in het begin nastreefde.

Tot slot zijn er de georganiseerde gewelddadige acties in België, zoals de bestorming van het politiekantoor in Sint-Jans-Molenbeek na het nikab-incident.De Standaard / GVA – foto: Fouad Belkacem, Sharia4Belgium leider (archieffoto) [Belga]