Louis Davids, erevoorzitter van Joods Actueel, en voormalige oprichter en hoofdredacteur van het Belgisch Israelitisch Weekblad is gisteren overleden.
Het Forum der Joodse Organisaties betreurt zijn heengaan en biedt aan de families Davids en Freilich haar oprechte gevoelens van medeleven.

Louis Davids (z”l) was een alom bekende figuur in Antwerpen voor zowel de Joodse als de Christelijke Gemeenschap. Hij was een groot voorstander van aanhoudende dialoog tussen beide gemeenschappen.

Voor zijn inzet om de Vlaamse en de Joodse Gemeenschap dichter bij elkaar te brengen na de donkere periode van de Shoa werd hij in audiƫntie ontvangen op het Vaticaan door Paus Johannes Paulus II, en door Koning Boudewijn op het Koninklijk Paleis.

Davids was een fervent voorvechter van de Nederlandse taal, voor hem was dit de eerste vereiste voor de integratie van de Joodse Gemeenschap. …


Hij organiseerde gedurende vele jaren o.a. wedstrijden in welsprekendheid voor de Joodse jeugd. Hiervoor kreeg hij in 1989 de De Visser-Neerlandia-prijs.

Louis Davis was zelf een overlevende van de kampen, als jongeling van 14 jaar wist hij te ontsnappen uit het 19de Konvooi die hem naar het uitroeiingskamp van Auschwitz moest voeren. Door de hulp van een priester in Namen, die hem onderdak verschafte, kon de heer Davids de gruwel van de naziterreur overwinnen.

Met het heengaan van de heer Davids gaat een van Antwerpens grote figuren verloren.FJO – Foto: Louis Davids (z”l)