de toegangspoort naar het voormalige concentratiekamp in het Duitse DachauEen deel van de toegangspoort naar het voormalige concentratiekamp in het Duitse Dachau is afgelopen weekend gestolen. Dat heeft de Duitse politie bevestigd. De daders zijn spoorloos.

Zondagochtend ontdekten veiligheidsagenten in het voormalige concentratiekamp van Dachau, nabij München, dat een deel van de metalen toegangspoort verdwenen was. Dieven hadden met name het centrale gedeelte van 190 op 95 centimeter gestolen. Daarin zat ook de nazi-slogan ‘Arbeit macht frei’ verwerkt.

Volgens de plaatselijke politie moesten de daders eerst over een andere poort gekropen zijn om tot bij de poort te komen. Voorlopig ontbreekt elk spoor van de daders of van het gestolen gedeelte. …


De politie roept iedereen die verdachte figuren of voertuigen in de buurt heeft gezien, op om te komen getuigen.

Het concentratiekamp van Dachau werd door de nazi’s geopend in 1933 en was het eerste in zijn soort. Meer dan 40.000 mensen lieten er het leven. Op 29 april 1945 werd het kamp door de Amerikanen bevrijd.

Volledig artikel met video interview in de StandaardDe Standaard – foto: de toegangspoort naar het voormalige concentratiekamp in het Duitse Dachau (screenshot)