De nieuwe premier, Charles Michel [Julien Warnand/CORBIS]Coformateurs Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) hebben vanmorgen bij de koning verslag uitgebracht over het regeerakkoord dat CD&V, N-VA, Open VLD en MR gisteren gesloten hebben. Na het onderhoud op het paleis raakte bekend dat de nieuwe regering zaterdag de eed zal afleggen.

Toekomstig premier Michel kwam iets over 8.30 uur als eerste aan bij het paleis. De toekomstige premier zei dat hij tevreden was over het regeerakkoord, omdat het ons land een kans op stabiliteit biedt. “Het regeerakkoord zal ons in staat stellen om een goed beleid te voeren met concrete maatregelen op sociaal en economisch vlak. Dat zal meer jobs, meer welvaart, meer steun en meer solidariteit opleveren”, aldus Michel. Zijn collega coformateur Kris Peeters volgde een kwartiertje later maar gaf geen commentaar. …


Koning Filip heeft dus als eerste het nieuwe regeerakkoord te lezen gekregen. Voor alle andere Belgen is het wachten tot later op de dag, wanneer de partijvoorzitters meer toelichting geven tijdens een persconferentie.

Vast staat al wel dat de coformateurs Peeters en Michel aan zullen blijven tot de regering volledig gevormd is. Namen van ministers zijn er nog niet. De partijvoorzitters hebben daarover het laatste woord.
14 ministers, 4 staatssecretarissen

Eveneens zeker is dat de nieuwe regering evenveel Nederlands- als Franstalige ministers zal tellen, de staatssecretarissen buiten beschouwing gelaten.

De MR krijgt als enige Franstalige partij zeven ministers: premier Michel plus zes ministers.

Om het evenwicht te behouden komen er aan Vlaamse kant zeven ministers en vier staatssecretarissen. N-VA krijgt in die constellatie drie ministers en twee staatssecretarissen. CD&V krijgt twee ministersposten, waarvan een voor vicepremier Kris Peeters, en een staatssecretaris.

De partijcongressen van Open VLD en N-VA komen morgenavond al bijeen om het regeerakkoord en de ministernominaties aan de achterban voor te leggen. Zaterdagochtend, om 11 uur, zou de nieuwe regering dan de eed afleggen op het koninklijk paleis.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2113083

Lees ook: http://www.demorgen.be/binnenland/regering-michel-i-legt-zaterdag-de-eed-af-a2079344/De Redactie / De Morgen – foto: De nieuwe premier, Charles Michel [Julien Warnand/CORBIS]