Mehdi Nemmouche, verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel. [photo news]Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de schietpartij in mei in het Joods Museum in Brussel, zou een bewaker geweest zijn van Westerse gijzelaars die vastgehouden werden door Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat schrijft de Franse krant Le Monde op basis van verschillende getuigenissen.

Het zou daarbij onder meer gaan om getuigenissen van gegijzelde Franse journalisten die op 20 april bevrijd werden. Nemmouche zou blijk gegeven hebben van grote brutaliteit en en zou ernstige feiten gepleegd hebben, aldus Le Monde.

Journalist Nicholas Henin, die werkt voor het magazine Le Point en van juni 2013 tot april 2014 door IS werd vastgehouden, verklaarde dat Nemmouche deel uitmaakte van een kleine groep Franstalige rekruten van IS die regelmatig een groep Syrische gevangenen martelde die naast Westerse journalisten in Aleppo werd vastgehouden. Nemmouche zou ook Henin en andere Westerse reporters hebben gefolterd. …


“Elke nacht regende het schoten in de ruimte waar ik zelf ondervraagd was geweest. De martelingen duurden heel de nacht, tot aan het ochtendgebed. Het geschreeuw van de gevangenen werd soms door Frans gekrijs beantwoord”, aldus Henin in Le Point. “Als Nemmouche niet folterde, dan zong hij”, aldus de journalist, die verklaarde dat Nemmouche “een egocentrische gevangenisbewaker was en een fantast voor wie de jihad een excuus was om zijn morbide dorst naar roem te lessen. Een ellendige en perverse jongeman.”

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft bevestigd dat de inlichtingendiensten aan het gerecht elementen doorspeelden die erop kunnen wijzen dat Nemmouche een bewaker was van Franse gevangenen. “Het is nu aan het gerecht om zijn werk te doen. Dit verderfelijke personage moet berecht worden”, aldus de minister.

Uit verscheidene elementen waarover de Franse inlichtingendiensten beschikken, blijkt ook dat Nemmouche een van de gijzelnemers was van de Amerikaanse journalist James Foley, die op 20 augustus onthoofd werd.

Nemmouche zal vrijdag 12 september voor de tweede keer voor de Brusselse raadkamer verschijnen. Hij is in verdenking gesteld van moorden in een terroristische context. In juli werd hij door Frankrijk aan België uitgeleverd en opgesloten in de gevangenis van Brugge. Nemmouche wordt verdacht van de schietpartij in het Joods Museum, op 24 mei in Brussel, waarbij vier personen het leven lieten.

http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/2040812/2014/09/06/Mehdi-Nemmouche-was-handlanger-van-IS-in-Syrie.dhtml

Lees ook: i24news: “Mehdi Nemmouche, reconnu par un journaliste français, aurait aussi gardé J.Foley qui a été décapité” http://www.i24news.tv/fr/actu/international/moyen-orient/42794-140906-le-tueur-du-musee-juif-de-bruxelles-aurait-ete-le-geolier-des-ex-otages-journalistes-francais

 De Morgen / i24news – foto: Mehdi Nemmouche, verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel. [photo news]