Brian De Mulder in Syrië_JihadOndanks zijn kleine omvang stuurt geen enkel ander Europees land meer jihadisten naar Syrië dan België. Dat schrijft het Engelse Channnel 4 op basis van berekeningen van arabist Pieter Van Ostaeyen.

Volgens deze islamkundige zijn sinds het begin van de oorlog in Syrië ruim 399 Belgen naar de conflictzone afgereisd. Dat zijn er 36 per miljoen inwoners. Geen enkel land doet beter, zoals uit onderstaande grafiek mag blijken.

Engeland bijvoorbeeld, dat vijf maal zoveel inwoners telt als ons land, zou slechts 500 jihadisten ter plaatse hebben. …


Aantal West-Europese jihadisten actief in Syrië (per miljoen inwoners)
Data van december 2013; Belgische cijfers geactualiseerd in augustus 2014

Volgens experts is het hoge aantal ‘Belgen’ dat naar Syrië trekt een gevolg van het succes van vrouwelijke rekruteerders en pro-sharia netwerken in ons land. Een van die vrouwelijke rekruteerders, Rosliana Adelline Geerman, werd vorige maand in Brussel gearresteerd. Ze bekeerde zich pas twee jaar geleden tot de islam, maar zou al geprobeerd hebben twee meisjes naar Syrië te sturen en onderhoudt banden met op zijn minst vier vrouwen die zich al in Syrië bevinden.

Van Ostaeyen ziet nog een andere reden:

“Vandaag zien we dat derde en vierde generatie immigranten aan de rand van de samenleving leeft. De Belgische regering is er nooit in geslaagd de islamitische gemeenschappen in ons land te integreren.”

Een stelling die wordt bijgetreden door student rechten en Midden-Oostenkenner Jorge G. Vanstreels:

“Ze stromen toe uit onder andere Europa, waar hun toekomst met Jihad de betere optie leek. Een radicalisering die hier al begon, waar ze de sporen van de maatschappij kwijtraakten en voer voor extreme imams werden. Frustratie gekneed tot haat. Toegegeven, de wortels van de radicalisering zijn verschillend en complex. Maar dit kunnen we al zeker stellen: Europa is niet de pluralistische heimat die het meent te zijn. De neiging om minderheden bewust of onbewust anders te behandelen, is een rekening die we nu gepresenteerd krijgen. Wanneer IS-strijders in naam van het Nieuwe Kalifaat bloeddorstige wreedheden uitvoeren, dragen ook wij een deel van de schuld. (…) Hoog tijd om de regio en ook onszelf anders te gaan zien, want in het andere geval – het mag misschien een platitude zijn, maar toch – staat de Jihad aan uw deur.”

De overheid is dan ook bezorgd om de terugkeer van Syriëstrijders die ook aanslagen op Belgisch grondgebied zouden kunnen plegen. Dat zouden er volgens Van Ostaeyen zo’n 27 zijn (volgens de Belgische overheid ruim 70.) 32 landgenoten zouden in Syrië zijn gedood. http://www.express.be/joker/nl/platdujour/het-kleine-belgie-is-europas-grootste-exporteur-van-jiahdisten/207336.htm

Lees ook: “La petite Belgique est le plus grand exportateur de djihadistes de l’Europe de l’Ouest” http://www.express.be/joker/fr/platdujour/la-petite-belgique-est-le-plus-grand-exportateur-de-djihadistes-de-leurope-de-louest/207340.htm

Origineel en volledig artikel van Channel 4: “Little Belgium is Europe’s largest exporter of jihadis” http://www.channel4.com/news/little-belgium-is-europes-largest-exporter-of-jihadis

Gerelateerde artikels: https://fjo.be//nieuws/310/Antwerpenaar-19-vecht-in-SyrieExpress.be/Channel 4 – foto: