Zara concentratiekamp T-shirt die zij Sheriff T-shirt noemenAmsterdam – De Spaanse modegigant Zara heeft excuses aangeboden voor een vermeend racistisch kledingstuk. In de webshop verkocht de keten een gestreept jongensshirt met een gele sheriffster. Het item lijkt echter sprekend op de grijswitte pakken die gevangenen van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskampen moesten dragen. De sheriffster doet denken aan een davidster.

De ophef op sociale media is groot om het shirt, dat Zara voor 12,95 euro verkocht in onder meer Nederland, Duitsland en IsraĆ«l, en dat was bedoeld voor jongetjes van 3 maanden tot 3 jaar oud. Op Twitter regent het reacties van mensen die het ontwerp op z’n minst ongelukkig noemen. De woorden ‘schandalig’, ‘dom’ en ‘walgelijk’ vallen echter ook regelmatig. Op de Facebook-pagina van de modeketen zijn de klachten evenmin van de lucht. Van over heel de wereld roepen mensen Zara op om het kindershirt uit de schappen te halen. …


Zara betreurt alle ophef en heeft inmiddels excuses aangeboden. Het bedrijf spreekt van een inschatttingsfout en benadrukt dat het nooit een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog heeft willen maken. ,,We bieden excuses aan aan iedereen die zich hierdoor gekwetst voelt”, zei een woordvoerster van de Nederlandse vestiging van Zara woensdag. De shirts zijn inmiddels uit de webshop verwijderd en worden vernietigd.

De modeketen was vorige week ook al middelpunt van een rel omdat het t-shirts in de rekken heeft hangen met de opdruk ‘White is the new Black.’ Veel mensen vonden dat de kreet een racistische ondertoon heeft. In 2007 haalde de keten een tas uit de collectie omdat er een hakenkruis op leek te staan.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/23010947/__Ophef_om_shirt_Zara__.html

Lees ook:
“Zara apologizes for ‘concentration camp’ tee-shirt” – JPost

Spanish retailer discontinues sale of striped shirt with yellow star after it causes social media uproar.
http://www.jpost.com/Diaspora/Zara-kids-shirt-that-looks-like-Nazi-concentration-camp-garb-sparks-outrage-372481

Zara withdraws ill-conceived kids’ ‘sheriff’s T-shirts’ that look like striped concentration camp uniforms – complete with Star of David – Daily Mail

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2735561/Zara-fire-launching-children-s-t-shirts-look-like-striped-Holocaust-era-concentration-camp-uniforms-complete-Star-David.htmlDe Telegraaf / JPost – foto: Zara’s concentratiekamp T-shirt die zij Sheriff T-shirt noemen [Zara.com]