Verdachte tijdens de aanslag in Brussel 24 mei [AFP/ANP]De politie heeft een verdachte opgepakt in verband met de aanslag vorige week zaterdag op het Joods Museum in Brussel, waarbij drie doden vielen. Een Fransman (29) is vrijdag opgepakt in de Zuid-Franse stad Marseille. Het zou om de schutter zelf gaan. Dat meldden Franse media zondag. De man houdt de lippen voorlopig stijf op elkaar.

Het federaal parket in België heeft de arrestatie bevestigd en geeft later op de dag een persconferentie.

De man komt uit Roubaix en heet Mehdi Nemmouche, volgens een bron dichtbij het onderzoek. Hij had een kalasjnikov en een revolver bij zich van het type dat bij de schietpartij in Brussel is gebruikt. De man zou vermoedelijk in 2013 in Syrië geweest zijn bij de jihadisten. Dat was ook de reden waarom de Franse veiligheidsdiensten hem in het oog hielden.

Mehdi Nemmouche had een draagbare GoPro-camera in zijn bezit. …


Uit de bewakingsbeelden bleek dat de dader zo’n camera onder zijn kleding droeg. Ook droeg de verdachte een petje dat lijkt op het petje dat de dader van de aanslag in Brussel op had. De Fransman is aangehouden door douaniers bij het busstation Saint-Charles in Marseille. Hij zat op een bus die vanuit Amsterdam, via Brussel naar Frankrijk was gereden. Tijdens een drugscontrole liep hij tegen de lamp.

De man is vrijdag in voorlopige hechtenis geplaatst op verdenking van het plegen van een aanslag, poging daartoe en het hebben van banden met een terroristische organisatie. Als blijkt dat er een ernstig terroristisch gevaar is, dan kan justitie hem tot dinsdag en mogelijk donderdag vasthouden. De eerste 24 uur van zijn aanhouding, hield hij de lippen alvast stijf of elkaar.

Verschillende criminele feiten
De twintiger staat gekend voor verschillende criminele feiten. In augustus 2006 brak hij samen met twee medeplichtigen binnen in een supermarkt in noordelijke Franse stad Tourcoing. De drie konden 3.000 euro buit maken. Voor onder meer die inbraak zat hij tussen 2007 en 2012 een gevangenisstraf uit in Salon de Provence, in het zuiden van het land.

Bij de schietpartij in het Joods Museum werden een Israëlisch paar doodgeschoten en een Française die er als vrijwilligster werkte. Een Belgische werknemer raakte levensgevaarlijk gewond. Het Belgische gerecht ging er vanaf maandag van uit dat het om een terreurdaad ging. HLN.be – Breaking News

Joods Museum van België na de aanslag

Lees ook:

Het Nieuwsblad: Franse Syriëstrijder opgepakt voor aanslag in Joods museum

RTL info: Fusillade au Musée juif: un Français soupçonné d’être le tireur arrêté à Marseille

NouvelObs: http://arielgurevitz.blogs.nouvelobs.com/archive/2014/05/31/tuerie-au-musee-juif-de-bruxelles-533406.html of http://blogs.mediapart.fr/blog/daniel-horowitz/310514/tuerie-au-musee-juif-de-bruxellesHLN / Belga, AFP, ANP – foto: de verdachte tijdens de schietpartij in Brussel 24 mei ll.