Gestapo kelders in BrusselDe Brusselse regering heeft beslist om een aantal kelders van gebouwen in de Louizalaan, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Gestapo gebruikt werden, te beschermen. De bescherming komt er op initiatief van Brussels minister-president Rudi Vervoort.

Onder de Duitse bezetting van BelgiĆ« tijdens de Tweede Wereldoorlog vorderde het Reichssicherheitshauptamt, het centrale veiligheidsorgaan van het ‘Reich’, een aantal gebouwen op aan de Louizalaan in Brussel. De Gestapo, de Geheime Staatspolizei, gebruikte de kelders van deze gebouwen om opposanten van het nazi-regime, weerstanders en een groot aantal Joden op te sluiten. …


De kelders dragen nog de sporen van die periode, onder meer met graffiti, schetsen en potloodtekeningen.

Op initiatief van Brussels minister-president Rudi Vervoort start de Brusselse regering nu met de beschermingsprocedure voor de kelders van de betrokken gebouwen.

‘Deze kelders dragen de sporen van een periode uit onze geschiedenis die we niet zomaar aan ons voorbij mogen laten gaan. Het is essentieel dat ze bewaard blijven. Ik vind het onze plicht om blijvend te wijzen op deze misdaden tegen de menselijkheid en om de getuigenissen hiervan ook aan de volgende generaties over te brengen.’ aldus Brussels minister-president Rudi Vervoort

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140109_00920270

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws.francais/Politique/140110_CavesGestapoProtectionDe Standaard – foto: Gestapo kelders aan de Louizalaan in Brussel