omstreden komiek Dieudonné M'bala M'bala doet quenelle gebaarVerschillende Franse steden hebben de show van de omstreden komiek Dieudonné M’bala M’bala verboden. De overheid noemt zijn optredens antisemitisch. De Franse president François Hollande heeft zich intussen ook gemengd in het debat.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls stuurde gisteren een rondzendbrief naar de steden en gemeenten, waarin hij hen meldt dat ze de show van Dieudonné kunnen verbieden “als die een inbreuk vormt op de openbare orde”. Valls noemt de optredens van de komiek “antisemitisch en beledigend”. …


Dieudonné zou normaal gezien donderdag zijn nieuwe tournee starten in Nantes, maar de burgemeester heeft de voorstelling afgelast. Ook het optreden van vrijdag in Tours gaat niet door. Eerder hadden de burgemeesters van Bordeaux en Marseille al aangekondigd dat Dieudonné niet welkom is.

Intussen heeft de Franse president Hollande zich gemengd in het debat. Hij roept de lokale besturen op om “waakzaam en onbuigzaam” te zijn tegenover “alle schendingen van de principes van de Republiek”. “Niemand mag deze show gebruiken om te provoceren of openlijk antisemitische denkbeelden te promoten”, aldus de president.

Dieudonné, die al een aantal veroordelingen achter zijn naam heeft staan voor antisemitische uitspraken, zegt dat hij juridische stappen zal ondernemen tegen elk verbod op zijn optredens. De komiek wil dat doen aan de hand van de uitgebreide Franse wet op de vrijheid van meningsuiting. “De vrije meningsuiting wordt niet bepaald door een gril van de overheid of een komiek”, luidt het in een mededeling.

Dieudonné staat volop in de schijnwerpers sinds de bekende voetballer Nicolas Anelka onlangs een doelpunt vierde met het beruchte quenelle-gebaar van de komiek (kleine foto). Dat zou antisemitisch zijn en geïnspireerd door de nazigroet, al ontkent hij dat zelf. http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/140107_DieudonneVerbod

Gerelateerde artikels: “Franse regering pakt omstreden komiek Dieudonné aan” 

Let op: er circuleert zelfs een “Hoax” rond Dieudonné, te lezen in de satiristische publicatie “legorafi”! (omgekeerde Figaro) “Dieudonné : « Je travaille pour le Mossad depuis 2003 » http://www.legorafi.fr/2014/01/07/dieudonne-je-travaille-pour-le-mossad-depuis-2003/ Weer eens een manier om aandacht te trekken?De Redactie – foto: Dieudonné doet quenelle gebaar [Belga]