Meer dan 11.000 kinderen omgekomen in Syrisch conflictIn de Syrische burgeroorlog zijn de afgelopen 30 maanden meer dan 11.000 kinderen en jongeren het slachtoffer geworden van bommen, granaten en geweervuur. Dat blijkt zondag uit een rapport van het politieke onderzoeksinstituut Oxford Research Group. Explosieven zijn verantwoordelijk voor bijna drie vierde van de 11.420 dodelijke slachtoffers.
De kinderen kwamen soms terecht in de vuurgevechten tussen de rivaliserende groepen. Volgens het rapport zijn ook 764 kinderen terechtgesteld. Daarnaast zijn 389 het slachtoffer van sluipschutters geworden.

Voorts zijn 112, onder wie ook kinderen jonger dan 7 jaar, gemarteld. Vooral jongens van 13 tot 17 jaar oud zijn doelbewust omgebracht, door sluipschutters, terechtstellingen of martelingen. …


Verontrustend

“Het meest verontrustende van de resultaten in dit verslag is niet alleen het grote aantal kinderen dat in dit conflict is gedood, maar de manier waarop ze gedood worden”, aldus co-auteur Hana Salama. In het rapport staat ook dat 128 kinderen en jongeren bij de gifgasaanval op 21 augustus nabij Damascus om het leven zouden zijn gekomen.

Het rapport beroept zich op dezelfde civiele bronnen als de statistieken van de Verenigde Naties, maar focust op de manier waarop de slachtoffers zijn omgekomen. [Belga]

http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid1494422/meer-dan-11-000-kinderen-omgekomen-in-syrisch-conflict.aspx

Lees ook: Syria war ‘damaging a generation of children’, UN warnsGva – foto: Meer dan 11.000 kinderen omgekomen in Syrisch conflict [Belga]