Ophitsing en oorlogsretoriek gaan onverminderd door

Het FORUM der Joodse Organisaties heeft met scepsis kennisgenomen van het afgelopen weekend overeengekomen interim-akkoord tussen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus de Bondsrepubliek Duitsland en de Islamitische Republiek Iran over de inperking van het nucleaire programma.

Het FORUM hoopt oprecht dat de Israëlische premier Benjamin Netanjahu ongelijk zal hebben door het akkoord als een ” historische fout ” te diskwalificeren en te verwijzen naar het Chamberlain-akkoord in 1938.

Het FORUM onderschrijft het bezwaar van Israël, Saoedi-Arabië en de Golfstaten dat Iran – vooralsnog –  in het bezit van een nucleair arsenaal en duizenden centrifuges blijft.

Anderzijds heeft het FORUM ook kennisgenomen van de gematigd optimistische verklaringen van de Israëlische president Shimon Peres, die het interim-akkoord een kans wil geven, en de geruststellende verklaringen van Israel’s bondgenoten binnen de Veiligheidsraad.

Het FORUM wijst erop dat een nucleair Iran een bedreiging voor het gehele vrije Westen vormt en betreurt het dat aan Iran niet de eis wordt gesteld om te stoppen met de oorlogophitsing en hatelijkheden aan het adres van de Joodse staat.


Voor nadere info:
Hans Knoop, woordvoerder inzake Midden-Oosten en Israël