De Tunesische tennisser Malek Jaziri [AFP]De Tunesische tennisser Malek Jaziri heeft vrijdag op het challengertoernooi in het Russische Tashkent forfait gegeven voor zijn kwartfinale tegen de Israëliër Amir Weintraub. Officieel omwille van een knieblessure, maar volgens de broer van Jaziri, én de Franse club waar hij bij aangesloten is, werd Jaziri door de Tunesische tennisfederatie tot opgave gedwongen om politieke redenen.

De 29-jarige Malek Jaziri (ATP-169) en Amir Weintraub (ATP-196) zijn aangesloten bij dezelfde Franse tennisclub, namelijk Sarcelles Tennis, en kenden mekaar dus vooraf. …


Amir Jaziri, broer van de Tunesiër, meldde vrijdag op de Tunesische radiozender Shems FM dat de knieblessure slechts een list was. ‘Eigenlijk heeft Malek een mail gekregen van de Tunesische tennisfederatie, waarin hem gevraagd werd om niet tegen Weintraub te spelen.’ Reden: het Noord-Afrikaanse land erkent Israël nog steeds niet officieel als staat.

‘Malek is gedwongen geweest’, zei Jonathan Chaouat, voorzitter van de tennisclub waar Weintraub en Jaziri aangesloten zijn. ‘Hij heeft niet zelf beslist om niet te spelen, dat is een zekerheid. Ik vroeg hem vrijdag waarom hij niet zou spelen, en hij antwoordde ‘mijn land’.’

De Tunesische overheid ontkent alle betrokkenheid. ‘Wij hebben noch de federatie, noch de speler iets opgelegd’, zei Ahmed Gaaloul, Raadsman voor Jeugd en Sport van de Tunesische premier.

http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20131012_00787607

Lees ook: La Libre: Pour éviter un adversaire israélien, il déclare forfait http://www.lalibre.be/sports/tennis/pour-eviter-un-adversaire-israelien-il-declare-forfait-525c203a357090649b794da4Het Nieuwsblad / La Libre – foto: Tunesische tennisser Malek Jaziri (AFP]