Oskar Schindler [kos]Een van de lijsten van Oskar Schindler staat te koop op Ebay. De lijst, met daarop 801 namen van Joden die hij in de Tweede Wereldoorlog redde, moet minimaal 3 miljoen dollar opbrengen.

Oskar Schindler, een Sudeten-Duitse industrieel, wist gedurende de Tweede Wereldoorlog ruim 1.000 Joden te behoeden voor een wisse dood in de gaskamers. Schindler liet hen, nadat begonnen was met het transporteren van Joodse gezinnen uit het getto van Krakau naar werkkampen, in zijn emaillewarenfabriek werken. …


In augustus 1944, toen de Russen Polen binnenvielen en de Duitsers uit wraak aan het moorden sloegen, vervoerde hij hen naar het werkkamp Brünnlitz waar hij een munitiefabriek had. De namen van de mensen die hij zo redde, zette hij op papier en staat bekend als Schindlers Lijst. In mei 1945 werden ze door de Russen bevrijd.

3 miljoen
Een van de zeven bestaande lijsten staat nu te koop op Ebay, voor een startprijs van 3 miljoen dollar. Verzamelaars Gary Zimet en Eric Gazin bieden de lijst, in opdracht van een onbekende eigenaar, aan op de veilingsite. In 2010 werd dezelfde lijst door een neef van Itzhak Stern, een vertrouweling van Schindler en mogelijke typist van de lijst, aan de huidige aanbieder verkocht voor 2,2 miljoen dollar.

De nu te koop aangeboden lijst beslaat 14 pagina’s, en bevat 801 namen van Joodse mannen. Achter de namen staan hun functies in de fabriek van Schindler. De praktijk was echter dat veel van hen te ziek waren om te werken, en de fabriek vrijwel niets produceerde. Twee andere lijsten bevinden zich in het Israëlische Holocaust Museum en in het Holocaust Museum in Washington.

http://www.demorgen.be/dm/nl/1006/Kunst-Literatuur/article/detail/1672141/2013/07/20/Schindler-s-list-te-koop-op-eBay.dhtml

“On eBay, one of Oskar Schindler’s life-saving lists”: http://edition.cnn.com/2013/07/19/us/new-york-schindler-auction

“La Liste de Schindler en vente sur eBay pour 3 millions de dollars !”: http://www.europe-israel.org/2013/07/la-liste-de-schindler-en-vente-sur-ebay-pour-3-millions-de-dollars/De Morgen / Europe Israel – op de foto: Oskar Schindler [kos]