Voorzitter van de Hoge Raad, Adli MansourHet Egyptische leger heeft de president van het land, de islamist Mohammed Morsi, van de macht verdreven. De voorzitter van de Hoge Raad, Adli Mansour, zal voorlopig het lot van het land in handen nemen. Dat zei minister van Defensie Abdel Fattah al-Sisi woensdagavond in een televisietoespraak. Hij kondigde bovendien nieuwe presidentsverkiezingen en de opheffing van de in het voorjaar door de islamisten uitgewerkte grondwet aan. “Het leger wil niet aan de macht blijven”, verzekerde Al-Sisi. (Belga) …

In Kairo werd de aankondiging feestelijk onthaald. Vuurwerk werd overal afgestoken, toeterende autokaravanen doorkruisten de stad. Op het Tahrirplein, waar tienduizenden tegenstanders van Morsi waren bijeengekomen, vierden de mensen al in de vroege avonduren de aftocht van de president. De islamisten willen daarentegen zijn ontzetting uit de macht niet aanvaarden. Een crisisvergadering van het militair bestuur met de top van de oppositie en kerkelijke waardigheidsdragers was de aankondiging van de legerchef voorafgegaan. Onder hen ook Nobelprijswinnaar voor de Vrede Mohammed ElBaradei, vertegenwoordigers van de protestbeweging Tamarud, de grootsjeik van de Al-Azhar-universiteit Ahmed al-Tajjib en de koptisch-orthodoxe paus Tawadros II. Ze waren mee in beeld te zien, toen Al-Sisi de verklaring voorlas, die bij de vergadering was afgesproken. Het leger had Morsi tot woensdagnamiddag de tijd gegeven om een uitweg uit de crisis te vinden. Miljoenen mensen hadden bij de demonstraties de afgelopen dagen het aftreden van Morsi geëist. (Belga)

http://www.knack.be/belga-politiek/protest-egypte-leger-zet-morsi-af-burgerlijke-overgangsregering-tot-nieuwe-verkiezingen/article-4000342609324.htm

Lees ook: http://www.jpost.com/Middle-East/Egyptian-army-tells-Morsi-is-no-longer-president-318628

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4400765,00.htmlKnack / JPost