Anne Frank archief [EPA]De Anne Frank Stichting moet een deel van het archief van Otto Frank teruggeven aan het Anne Frank Fonds in Bazel. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. De stukken, waaronder brieven en foto’s, moeten voor 1 januari 2014 terug.
Het fonds in Bazel is eigenaar van de nalatenschap van de vader van Anne Frank, maar had de stukken in langdurige bruikleen gegeven aan de stichting in Amsterdam. Samen beheerden ze het archief, maar tussen de stichting en het fonds is een vertrouwensbreuk ontstaan.

Volgens de rechtbank heeft het fonds het daarmee recht om de bruikleenovereenkomst op te zeggen. Het fonds wil in Frankfurt, de stad waar Anne in 1929 werd geboren, een nieuw Familie Frank Centrum opzetten. …


Samenwerking hervatten

De stichting betreurt het dat de archieven niet bijeen kunnen blijven in het Anne Frank Huis in Amsterdam en dat de partijen lijnrecht tegenover kwamen te staan voor de rechter. “De Anne Frank Stichting heeft er alles aan gedaan om dit te voorkomen”, reageert algemeen directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting. Hij hoopt dat beide partijen na de uitspraak van de rechter de intensieve samenwerking uit het verleden weer kunnen hervatten. “Dit is in het belang van het erfgoed van Anne Frank. Er rust een grote verantwoordelijkheid op ons allen om dit erfgoed gezamenlijk uit te dragen.”

De rechtszaak heeft geen betrekking op de wereldberoemde dagboeken van Anne Frank. Deze zijn eigendom van de Nederlandse staat en in permanent bruikleen gegeven aan de Anne Frank Stichting.

De rechtszaak werd al in 2011 aangespannen. Het Anne Frank Fonds eiste onmiddellijke teruggave van een deel van de archieven. De rechtbank in Amsterdam oordeelde woensdag dat de Anne Frank Stichting geen aanspraak kan maken op de documenten waarvan zij meende eigenaar te zijn.

http://www.gva.be/nieuws/media-en-cultuur/aid1410892/archief-van-vader-van-anne-frank-moet-weg-uit-amsterdam.aspxGVA – foto: Anne Frank archief [EPA]