de situatie in Syrië - ReutersIn Syrië zijn al minstens twaalf Belgen gesneuveld. Dat zegt een anonieme imam woensdag in Knack. De man, die aan een doctoraat werkt over islamitische bewegingen in België, bezocht reeds drie getroffen Marokkaanse families, in Mechelen, Vilvoorde en Brussel.
In Vilvoorde gaat het om een jongen van 17 of 18, die ongetraind met vrienden is vertrokken. Hij werd al na twee weken gedood door een sluipschutter.

 


Volgens de imam scoort Vlaanderen nu het hoogst: “Ik weet dat er al minstens honderd uit België vertrokken, en vermoedelijk enkele honderden. Vooral uit Limburg, Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde. De jongsten die ik ken zijn 15 en 16 jaar. Kindsoldaten dus. Ik vrees dat het nog zal groeien, want er vertrekken er nog elke dag. Heel erg vind ik dat er zich verschillende Belgen vrijwillig op de lijst van zelfmoordkandidaten hebben gezet.”

Meestal komen ze terecht bij jihadistische strijdgroepen, en vooral de brigade van Abdel Rahman Ayachi, zoon van de Molenbeekse haatpredikant Bassam Ayachi.

“Er zijn inderdaad minderjarigen bij betrokken. De overheid heeft daarvoor schikkingen getroffen. Dit is absoluut het moeilijkste dossier ooit”, zegt André Vandoren van de centrale antiterreurdienst Ocad.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1611835/2013/04/09/Minstens-twaalf-Belgen-gesneuveld-in-Syri-euml.dhtml

Lees het artikel in Knack: http://www.knack.be/nieuws/belgie/minstens-12-belgen-gesneuveld-in-syrie/article-4000276663082.htmHLN – Foto: Reuters