Sample ImageIn Mechelen is gisteren de Kazerne Dossin plechtig geopend in aanwezigheid van tal van prominenten, onder wie ook koning Albert. De vernieuwde Dossinsite is een heus prestigeproject dat een museum en documentatiecentrum huisvest over de holocaust en mensenrechten.

De Belgische vorst werd ontvangen door Vlaams minister-president Kris Peeters, Antwerps gouverneur Cathy Berx, de Mechelse burgemeester Bart Somers en Eric Stroobants, voorzitter van de vzw Kazerne Dossin.

De sterkte van de Kazerne Dossin is dat ze het Belgische verhaal brengt van de deportatie. De geschiedenis van de 25.484 joden en 352 zigeuners die vanuit de kazerne naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd werden, aldus voorzitter Eric Stroobants en ondervoorzitter Claude Marinower van de vzw Kazerne Dossin in hun toespraken.

Ook de voormalige Vlaamse ministers-presidenten Luc Van den Brande, Patrick Dewael en Yves Leterme, minister van Werk Monica De Coninck, minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet, de Luxemburgse minister Jean-Marie Halsdorf en tal van ambassadeurs tekenen present.

De opening werd eveneens bijgewoond door vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap en familieleden van gedeporteerden.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121126_00381958&pid=2112783

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121126_00382184

De koning arriveerde om klokslag half drie aan het gebouw en werd opgewacht door burgemeester Bart Somers, Vlaams minister-president Kris Peeters, gouverneur Cathy Berx en curator Herman Van Goethem. De vorst werd rondgeleid in het vier verdiepingen tellende gebouw.

Hij was zichtbaar aangeslagen toen hij de foto’s zag van de honderden mensen die vanuit Mechelen naar het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd. Meer dan 25.000 Joden en 352 zigeuners werden afgevoerd. Voor meer dan 24.000 onder hen werd het hun laatste reis.

Koning Albert luisterde aandachtig naar de uitleg die curator Herman Van Goethem verstrekte en stelde vaak zelf ook vragen.

Ontmoeting

Na de rondleiding waren er toespraken van Eric Stroobants, de voorzitter van de vzw Kazerne Dossin en van ondervoorzitter Claude Marinower. Ook minister-president Kris Peeters nam het woord.

Ook koningin Paola was aangekondigd als eregaste tijdens de opening van de Dossinkazerne maar zij moest in extremis verstek laten gaan omdat ze zich grieperig voelde.

Heel wat hoogwaardigheidsbekleders kwamen gisteren naar Mechelen. Onder meer de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman, de Luxemburgse minister Jean-Marie Halsdorf, Yves Leterme (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) waren aanwezig.

De kazerne Dossin opent vanaf nu zaterdag de deuren voor het grote publiek.

 

http://www.rtbf.be/info/societe/detail_inauguration-a-malines-du-musee-de-l-holocauste-et-des-droits-de-l-homme?id=7881377 

Sample Image  Sample Image



foto:[plechtige opening Kazerne Dossin]