Sample Image De eerste winnaars van de nieuwe Marie Curie-prijs van de Europese Commissie voor uitmuntende prestaties op het gebied van onderzoek zijn op 5 november bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Nicosia, Cyprus. 

Eén van de drie winnaars is dr. Sarit Sivan uit Israël, nl. in de categorie “innovatie en ondernemerschap”.

De drie winnaars zijn dr. Gkikas Magiorkinis uit Griekenland in de categorie van “veelbelovend onderzoekstalent”, dr. Claire Belcher uit het Verenigd Koninkrijk in de categorie “overdracht van wetenschappelijke kennis”, en dr. Sarit Sivan uit Israël in de categorie “innovatie en ondernemerschap” (zie de bijlage voor meer over hen).


“De strijd om de prijs was heel spannend, maar de hoge kwaliteit van het werk van de prijswinnaars laat duidelijk zien waartoe Europees onderzoek in staat is, en hoe belangrijk het is om de vele talentrijke wetenschappers te blijven ondersteunen,” aldus professor Anne Glover, wetenschappelijke hoofdadviseur van de Europese Commissie en lid van de jury. De internationale jury bestond uit vooraanstaande academici, wetenschappers en deskundigen, waaronder professor Pierre Joliot, de gerenommeerde Franse bioloog en kleinzoon van Marie Sk?odowska-Curie, professor Christopher Pissarides, winnaar van de Nobelprijs voor economie van 2010, en Maria da Graça Carvalho, Europees Parlementslid en voormalige Portugese minister van Wetenschap, innovatie en hoger onderwijs.

Achtergrond

De Marie Curie-prijs vormt een erkenning van de prestaties van de beste wetenschappers die een Marie Curie-actiebeurs ontvangen in drie categorieën:
– overdracht van wetenschappelijke kennis,
– innovatie en ondernemerschap, en
– veelbelovend onderzoekstalent.

Het doel van de prijs is om wetenschappers aan te sporen naast onderzoek binnen hun specifieke vakgebied ook de nodige aandacht te besteden aan innovatie, ondernemerschap en wetenschappelijke communicatie. De prijs zal ook de status van de winnende onderzoekers en hun gastinstituten ten goede komen, en zal tegelijkertijd het prestige van de Marie Curie-acties vergroten. 

 

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-1172_nl.htmEU Foto: Sarit Sivan