Sample ImageZeventig jaar na de deportatie van Noorse Joden naar Duitse concentratie- en vernietigingskampen heeft de politie in Oslo zich voor het eerst voor haar actieve betrokkenheid aan de Holocaust verontschuldigd.
Op 26 november 1942 werden 532 Joden uit het Scandinavische land per schip naar Szczecin gebracht en van daaruit naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau getransporteerd. Slechts 34 van hen overleefden de deportatie. (Belga)

De lokale politie speelde een centrale rol aan het begin van de deportatie in opdracht van de Duitse bezetter van Noorwegen. Het huidige politiehoofd Odd Reidar Humlegard zei op de TV-zender NRK: “Ik wil me verontschuldigen in naam van de Noorse politie en iedereen, die met de deportatie van Noorse Joden naar concentratiekampen te maken had”.
De 89-jarige Samuel Steinmann verklaarde aan het persagentschap NTB als enige nog joodse overlevende van de deportaties: “Het mag wel gezegd worden dat het de hoogste tijd was voor een verontschuldiging. Het is goed om ze te horen”. In totaal kwamen door de Holocaust 765 Joden in Noorwegen om het leven. Voor de Duitse bezetting in 1940 leefden er ruim 2.000 Joden. (ANA)

http://www.telegraph.co.uk/history/world-war-two/9703293/Norwegian-police-apologise-for-deporting-Jews.html

 

 

http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/norway-police-apologize-over-world-war-ii-deportations-of-jews-1.480716Knack