Sample ImageDe reis van een delegatie van het Europees Parlement naar Iran is geannuleerd. De autoriteiten in Iran gingen niet in op de vraag van de volksvertegenwoordigers om de twee winnaars te mogen ontmoeten van de Sacharov-prijs die het Parlement gisteren toekende. Isabelle Durant (Ecolo) bevestigt het nieuws vandaag.

[Vice-president van het Europees Parlement Isabelle Durant. © belga.]


De Iraanse activisten Nasrin Sotoudeh en Jafar Panahi wonnen gisteren de jaarlijkse Sacharov-prijs voor de vrijheid van meningsuiting van het Europees Parlement. Enkele Parlementsleden planden al langer een werkbezoek aan Iran, maar verbonden gisteren een nieuwe voorwaarde aan hun trip: ze wilden Sotoudeh en Panahi ontmoeten. Sotoudeh, een advocate, en Panahi, een filmregisseur, zitten allebei in de gevangenis in Iran.

Duidelijk signaal
“De Iraanse ambassadeur in Brussel heeft onze delegatieleidster gebeld en laten weten dat aan die nieuwe voorwaarde niet tegemoetgekomen kan worden”, zegt Isabelle Durant, die deel zou uitmaken van de delegatie. “Daarom hebben we beslist helemaal niet te vertrekken. Enerzijds ben ik ontgoocheld omdat we graag ter plaatse contacten hadden gelegd, anderzijds is dit een duidelijk politiek signaal en doet dit niets af van de Sacharov-prijs”, zegt Durant.

De reis naar Iran was al maanden voorbereid. De betrokken parlementsleden hadden ook allemaal een visum gekregen en stonden vertrekkensklaar. Vorige week annuleerde Kathleen Van Brempt (sp.a) weliswaar haar deelname.

Veel kritiek
Aan het werkbezoek zouden enkel groene en linkse parlementsleden deelnemen. Andere fracties, zoals de conservatieven, hadden felle kritiek op de reis. Het regime in Teheran zou het bezoek als “propaganda” gebruiken, luidde het. Maar zover komt het nu dus niet.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1524534/2012/10/27/Delegatie-Europees-Parlement-annuleert-reis-naar-Iran.dhtml?show=art

 

http://www.lexpress.fr/actualites/1/monde/tensions-autour-du-prix-sakharov-une-visite-d-eurodeputes-a-teheran-annulee_1180252.html