Sample ImageDe emir van golfstaat Qatar bezoekt vandaag, tot ontzetting van Israël en de Palestijnse Autoriteit, de Gazastrook. Daarmee legitimeert hij het islamitische Hamas.

Voor een keer waren de Israëlische regering en Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, het roerend eens. Beide veroordeelden het bezoek van de Hamad bin Khalifa al-Thani, de emir van Qatar, aan de Gazastrook. Hij is het eerste staatshoofd dat het Palestijnse gebied bezoekt sinds  Hamas er in 2007 een tegenregering vormde. Sindsdien wordt de Westelijke Jordaanoever bestuurd door het seculiere Fatah en Gaza door het islamitische Hamas.

Hamas rolde de rode loper uit voor al-Thani, witte en bordeauxrode Qatarese vlaggen wapperden in de straten van Gaza City en het lied ‘Dank u wel Qatar’ werd op radio –en tv-stations gespeeld. Voor Hamas is de Qatarese erkenning welkom. Het kan zo een beetje uit het internationale isolement kruipen.

Qatar gaat een kleine 200 miljoen euro investeren in de Gazastrook. De golfstaat steunt de bouw van een snelweg van noord naar zuid en de aanleg van een kustweg. Ook wil het land helpen bij de bouw van duizend huizen bij de stad Khan Younis en een ziekenhuis.

De financiële steun is meer dan welkom. Sinds de machtsovername van Hamas in 2007 is de Gazastrook door Israël en Egypte van de buitenwereld afgesloten. Israël laat voedingsmiddelen toe, maar de import van bouwmaterialen wordt streng gecontroleerd. De Israëliërs zijn bang dat Hamas bunkers wil bouwen. Veel spullen worden via smokkeltunnels met Egypte het land in gesmokkeld.

Israël reageert verbaasd op het bezoek van de Qatarese emir. ‘Het is vreemd dat hij een kant kiest in het Palestijnse kamp en vooral dat hij de verkeerde kant kiest’, liet Yigal Palmor, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, weten. ‘Want dit bezoek betekent dat hij Hamas steunt en niet de Palestijnse Autoriteit, die hij nooit heeft bezocht.’ Israël beschouwt Hamas als een terreurorganisatie.

President Abbas noemde de emir welkom, maar volgens medewerkers was hij enorm teleurgesteld. De president van de Palestijnse Autoriteit hoopt nog steeds de Westelijke Jordaanoever en Gaza te verenigen. Door het bezoek van de Qatarese emir wordt het water tussen beide gebieden opnieuw een beetje dieper.

Qatar, een van de rijkste Arabische landen, is een belangrijke steunpilaar geworden van Hamas. Vroeger werd die rol door Syrië vervuld – Hamas had zijn hoofdkwartier in hoofdstad Damascus. Maar de islamitische beweging knipte omwille van de bloedige burgeroorlog in het land in februari de banden met het regime van president Bashar al-Assad door.

http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_internationaal/Emir_Qatar_bezoekt_Gazastrook.9258191-3143.art?ckc=1

 

http://www.lalibre.be/toutelinfo/afp/419676/l-emir-du-qatar-a-gaza-une-visite-quothistoriquequot.html