Sample Image

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten hebben mekaar ontmoet op 7-8 september voor hun informele bijeenkomst van de zogenaamde “Gymnich”, die gehouden werd in Paphos, Cyprus.

Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal pleit bij EU voor verbod Hezbollah


De Libanese Hezbollah-beweging moet op de Europese terreurlijst komen wegens de activiteiten van de organisatie in het buurland Syrië. Hezbollah speelt een verkeerde rol in Syrië.

Dat stelde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vrijdag tijdens een informele bijeenkomst met Europese collega’s op Cyprus. „Ik word gesterkt in mijn pleidooi door de informatie die ik heb over Hezbollah in Syrië”, aldus de bewindsman.

Hij wilde geen details geven. Hij vergeleek Hezbollah met Iran, dat zich ook zou mengen in de Syrische burgeroorlog en net als de Libanese beweging het regime en regimegetrouwe milities zou ondersteunen.

Nederland is het enige EU-land dat Hezbollah al op de terreurlijst heeft geplaatst, benadrukte Rosenthal. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu maande de EU eerder deze week nog Hezbollah tot terreurbeweging te verklaren.

Volgens waarnemers is een grote meerderheid van de EU-landen tegen het Nederlandse voorstel. Hezbollah zit in de Libanese regering en zorgt voor enige stabiliteit in het land.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/12909147/__Rosenthal_wil_verbod_Hezbollah__.html?cid=rss

http://uk.reuters.com/article/2012/09/07/uk-syria-crisis-eu-hezbollah-idUKBRE88614B20120907