Sample ImageEen lied geschreven ter ere van Andrée Geulen, ter gelegenheid van haar 90ste verjaardag.

 

Andrée Geulen hielp mee het leven van ongeveer 4000 kinderen te redden. In 1943 sloot ze zich aan bij de verzetsafdeling ‘Kinderen van het verdedigingscomité van de Joden’. Samen met andere verzetsstrijders, maatschappelijk werkers, ‘begeleidsters’ en ‘betaalsters’ bereidde ze twee jaar lang, in het geheim, het vertrek en transport voor van kinderen van Joodse families om hen te verbergen in de woningen van Belgische gezinnen en in internaten. Het netwerk onderhield contact met de geplaatste kinderen en bracht ze elders onder wanneer het te gevaarlijk werd. Andrée Geulen kende de adressen van buiten en had nooit een lijst met namen bij zich.


Ze heeft bijgedragen tot een mentaliteitsverandering, omdat ze van de ene dag op de andere besloot om andere vrouwen, mannen en vooral kinderen te helpen, omdat ze mee weerstand bood aan de onderdrukker, het fascisme en de indringer. Deze lerares die amper 22 jaar was in 1943 had de moed om actief deel te nemen aan de redding van kinderen van een zekere dood.
In 1989 ontving ze de titel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ voor haar verzet tegen de uitroeiingsideologie van de nazi’s.

Deze clip, gemaakt in Israël, wordt gezongen in het Hebreeuws, en is ondertiteld in het Engels, Frans of Hebreeuws.
Druk op de link van de taal van uw keuze (ondertiteling) om de  video te bekijken.
English: http://www.youtube.com/watch?v=QR6PC74–1s&feature=youtu.be
Hebrew: http://www.youtube.com/watch?v=2w7GeH8dJk4&feature=youtu.be
Français: http://www.youtube.com/watch?v=6-xxsT3Yop8&feature=youtu.be