Sample Image

Tel Aviv – Op je 91ste nog een potje voetballen met je achterkleinkinderen? Binnenkort kun je alle dure anti-verouderingscrèmes, lotions en plastische ingrepen overboord gooien, want voor een paar euros koop je een Israëlisch pilletje dat je levensduur en levensvreugd met vijftien à twintig procent verhoogt.

Dat hopen althans de wetenschappers van de Bar Ilan-universiteit in Tel Aviv. Zeven jaar zijn ze ermee bezig geweest: de zoektocht naar de ‘fontein der eeuwige jeugd’.

 


Niemand had de biologie van de veroudering van de mens en zijn gevolgen diepgaand onderzocht. Dat wilden wij weten’, aldus moleculair bioloog Chaim Cohen. Zijn spectaculaire doorbraak kwam met de ontdekking dat een specifiek gen, Sirtuin 6 of Sirt 6 genaamd, het wondermiddel voor eeuwige jeugd is. Sirt 6 is een van de zeven genen die een groep eiwitten codeert, die zich in ieder organisme bevindt; van eencelligen tot complexe menselijke organismen. Cohen: ‘Jarenlang onderzochten wetenschappers de werking van de eerste vijf Sirten op eencelligen en ontdekten ze hoe ze het fatale verouderingsproces konden beïnvloeden. Wij besloten in ons nieuwe lab een stap verder te gaan en namen het Sirt 6-gen bij zoogdieren onder de loep. Een gemis aan dat gen brengt bij muizen vervroegde veroudering teweeg.’

Dat bleek een gouden greep. Toen Cohen de proefmuizen regelmatig een dosis Sirt 6 toediende, werden ze opmerkelijk actiever en jonger en hun levensduur steeg met twintig procent. Wat voor muizen geldt, zal ook voor mensen opgaan, want het menselijke Sirt 6 en het muizen-gen zijn volgens Cohen bijna identiek. De Israëlische verjaardagswens ‘tot 120’ wordt mogelijk binnenkort bewaarheid.

Toch is de vraag wat de effecten van de pil voor de Israëlische samenleving zullen zijn. Israël heeft ondanks oorlogen en conflicten de hoogste gemiddelde levensverwachting ter wereld: volgens de oecd 81,6 jaar ten opzichte van 79,5 jaar van andere ontwikkelde landen. Hoogleraar Eliyahu Ben-Moshe voorspelt dat de Israëlische bevolking onder normale condities in 2030 tot elf miljoen zal groeien, oftewel 450 mensen per vierkante kilometer, ruim dubbel zo veel als in Nederland. En daarvan wordt een steeds groter deel 65-plusser. Als Israël massaal aan de pil gaat zal het land stormenderhand worden overgenomen door viriele bejaarden die Israëls grenzen bewaken, de Knesset bevolken, als badmeester fungeren en het verkeer regelen, waarschuwt Ben-Moshe.

 

http://www.groene.nl/commentaar/2012-07-28/fontein-der-eeuwige-jeugd-in-israel-binnen-handbereik