Sample Image

In bijlage vinden jullie een deel van de speech van Burgemeester Patrick Janssens op zaterdag 21 juli ll.

“Dames en heren, binnenkort, op 15 augustus, beleven we een trieste verjaardag. 70 jaar geleden begonnen de nazi’s in West-Europa met de massale aanhouding van Joden met het oog op deportatie naar de uitroeiingskampen. De eerste razzia in België vond plaats op 15 augustus 1942, hier in Antwerpen. Historisch onderzoek heeft onmiskenbaar aangetoond dat dit gebeurde met medewerking van het Antwerpse stadsbestuur en politie. Maar dat onderzoek heeft gelukkig ook aangetoond dat er veel verzet en sabotage was bij de politie.
Voor die hele geschiedenis heeft het Antwerpse stadsbestuur een aantal jaren geleden zijn excuses aangeboden.
 
Het wordt tijd dat we een stap verder zetten in de collectieve verwerking van dat duistere verleden. Daarom zou het goed zijn dat we als stadsbestuur een blijvende herinnering aan die zwarte bladzijde uit onze geschiedenis aanbrengen op een symbolische plaats met grote zichtbaarheid.  Minimaal kan dit met een gedenkplaat maar nog mooier zou het zijn dat we een monument oprichten dat alle namen van de gedeporteerden bevat. 
 

We zijn hierover in gesprek met het Forum der Joodse organisaties en de commissie Beeld in de Stad.

Dames en heren, laat ons leren uit de geschiedenis om te beletten dat hij zich herhaalt. Hiervoor is herinnering letterlijk van levensbelang voor alle inwoners van onze stad.”