Sample ImageDe Hongaarse justitie heeft Laszlo Csatary, de meest gezochte nazi uit de Tweede Wereldoorlog, in Boedapest aangehouden.

Dat heeft het Hongaarse Openbaar Ministerie woensdag laten weten. Hij is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden.

Het Simon Wiesenthal Centrum heeft naar eigen zeggen de Hongaarse autoriteiten al in september bewijsmateriaal gegeven dat de 97-jarige Csatary in Boedapest woonde.


Csatary was als politiecommandant in Kosice betrokken bij de deportatie van bijna 16.000 Joden naar het concentratiekamp van Auschwitz.Kosice behoorde in de oorlog tot Hongarije, maar ligt nu in Slowakije.
Csartary ontkent, volgens aanklager Tibor Ibolya,dat hij zich aan oorlogsmisdaden schuldig heeft gemaakt. Hij zei dat hij slechts bevelen opvolgde.
In 1948 veroordeelde een Tsjechoslowaakse rechtbank Csatary tot de doodstraf, maar hij was naar Canada gevlucht. Daar woonde hij tot 1997, toen de Canadese autoriteiten zijn paspoort introkken. Csatary verhuisde naar Boedapest, waar hij reeds 15 jaar een rustig leven lijdt.

De Britse krant The Sun publiceerde het afgelopen weekeinde foto’s op zijn website van een man in ondergoed, die Csatary zou zijn. Tientallen jongeren kwamen maandagavond bijeen bij de woning waar hij zou leven. Zij eisten zijn arrestatie.:Novum/ANP