Volgend jaar gaat de Giro d’Italia van start in Jeruzalem. De 3000 jaar oude stad van Koning David en de eeuwige hoofdstad van het volk en de staat Israël.
Afgelopen week erkenden de Verenigde Staten Jeruzalem als hoofdstad van de Joodse staat. Dat was voor mij niet nodig geweest. Decennialang al bezoeken buitenlandse regeringsleiders die stad.
De facto is Jeruzalem al sinds de oprichting van Israël voor de hele wereld de hoofdstad. Tot 1967 was dat West-Jeruzalem en na de Zesdaagse Oorlog de hele stad, nadat Jordanië uit het oostelijk deel was verdreven. Jeruzalem was tot 1967 het Berlijn van het Midden-Oosten. Een door prikkeldraad en wachttorens verdeelde stad. Tijdens de Zesdaagse Oorlog verspeelde Jordanië Oost-Jeruzalem en werd de stad herenigd. In die ongedeelde stad gaat volgend jaar de Giro d’Italia van start.
Volgens Thijs Zonneveld (column AD 1-12) dient die wielerrace als een soort schaamlap die de bezetting en onderdrukking van de Palestijnen moet maskeren. Israël heeft daar diep voor in de buidel getast. Met sport, laat staan verbroedering, heeft dat alles volgens de wielerdeskundige niets te maken. Ik zal de laatste zijn die ontkent dat het binnenhalen van de start van de Giro een marketingdoel dient. Gold dat niet ook voor de start van de Tour de France in Utrecht?
Maar als Zonneveld slechts een tiende van de kennis van Israël had die hij van wielrennen heeft, dan zou hij weten dat in Israël sport juist wèl verbroedert. Niemand zal ontkennen dat er onder segmenten van de bevolking een anti-Arabisch sentiment leeft. Kan het anders, na meer dan 100 jaar conflict? Kan het anders als Hamas, Hezbollah en Iran dagelijks aankondigen de staat Israël met inwoners van de kaart te vegen?
Maar juist binnen de sport is van vijandschap en racisme in Israël gelukkig niets te merken.
In vrijwel alle voetbalteams die in de hoogste divisie uitkomen zitten naast Joodse ook Arabische spelers. Zelfs in het nationale team spelen Arabische spelers. Jordi Cruijff is al vijf jaar gelukkig als technische baas van Maccabi Tel Aviv, mede omdat hij op voetbalkwaliteiten mag en moet selecteren en niet op etniciteit. Akkoord, op sommige tribunes is het racisme nadrukkelijk aanwezig. Maar staat Israël daarin alleen en wordt dat vanuit de bond getolereerd? Niets is minder waar. Clubs die geen orde op zaken stellen werden en worden met uitsluiting van de nationale competitie bedreigd. Joodse spelers staan bij dat soort racistische incidenten in stadions als één man achter hun Arabische medespelers.
Als sport ergens mensen verbindt, is het juist in dat vermaledijde Israël. Dat de Giro in Jeruzalem start is zinvoller dan de erkenning als hoofdstad door president Donald Trump. De Giro brengt de partijen daadwerkelijk dichter bij elkaar. Trumps verklaring heeft ze alleen maar verder uiteen gedreven. (gepubliceerd Zat. 9/12/2017 in Algemeen Dagblad)
Hans Knoop is jounalist en oud- correspondent in Israël.
Foto: Peter Sagan leading Israel’s first pro cycling team [M.I. Sellem/The Jerusalem Post]
Gerelateerde artikels:
Jerusalem to host world-famous Giro D’italia 2018 ‘Big Start’
http://www.jpost.com/Israel-News/Sports/Jerusalem-to-host-world-famous-Giro-dItalia-2018-Big-Start-505411
http://www.jpost.com/Israel-News/Sports/Giro-dItalia-2018-to-start-in-Jerusalem-499227