De voormalige Franse politica en strijdster voor vrouwenrechten Simone Veil is vandaag op 89-jarige leeftijd overleden, zo maakt haar familie bekend. Ze stierf thuis. “Mijn moeder stierf vanmorgen in haar bed. Op 13 juli zou ze 90 zijn geworden”, zei haar zoon Jean Veil aan AFP.

Veil was een bekende figuur in de Franse en Europese politiek. Ze was een Holocaust-overlever en was de eerste vrouw die het tot Frans minister schopte. Ze was minister van Volksgezondheid, voormalig voorzitter van het Europees parlement en bekend strijdster voor vrouwenrechten. Ze is vooral bekend als de vrouw achter de wet die abortus mogelijk maakte.

Voorzitter Europees Parlement
Simone Veil was de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement. De Française kreeg de voorzittershamer in 1979 na de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het parlement van toen nog negen landen. …


Auschwitz
De politica was ook een van de weinige Franse joden die de deportatie naar Auschwitz overleefde. Op haar arm stond 78651 getatoeëerd, haar nummer in de nazi-concentratiekampen Auschwitz en Bergen-Belsen. Het merkteken herinnerde aan een donkere periode in de geschiedenis van Frankrijk, waarvan zij bij diverse gelegenheden getuigde.

Als joodse vrouw van zestien en zeventien jaar had ze de kampen overleefd door te beweren dat ze achttien was. Dankzij die leugen om bestwil hoefde ze zich niet bij de gaskamers te melden, maar moest ze rotsblokken van vrachtwagens laden. Veil verloor in de kampen wel haar ouders en broer.

Legalisering abortus
Veil, geboren in 1927 in Nice, volgde na de oorlog een studie rechten in Parijs. Ze ontmoette toen ook haar man, met wie ze drie zonen kreeg. Na een carrière als advocaat, werd ze in 1974 vijf jaar minister voor Volksgezondheid. Een van haar eerste daden was het legaliseren van abortus.

Ook in haar latere leven bleef Simone Veil actief, onder meer als voorzitter van het slachtofferfonds van het internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Eerbetoon Macron en Hollande
Vorige zomer werd ze al eens kort opgenomen in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen. De Franse president Emmanuel Macron betuigde op Twitter zijn “diepe medeleven” aan Veils familie. “Moge haar voorbeeld onze landgenoten inspireren”, klonk het. Voormalig president François Hollande noemde haar een vrouw die “de waardigheid, de moed, en de rechtvaardigheid belichaamde”.

“Frankrijk verliest een uitzonderlijke vrouw, een belangrijke getuige en militante van de nagedachtenis van de Holocaust”, zei Francis Kalifat, de voorzitter van de Raad van de Joodse Instellingen in Frankrijk (CRIF). Van 2000 tot 2007 was Veil voorzitster van de Franse organisatie Fondation pour la mémoire de la Shoah, die zich inzet voor de nagedachtenis van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Europa’s geweten”
De huidige voorzitter van het EU-parlement, Antonio Tajani, verklaarde vandaag dat Veils voorzitterschap “een langdurige impact heeft gehad op onze instelling”.

“Simone Veil was Europa’s geweten en het is onze plicht haar inspirerende voorbeeld te bestendigen. Ik wil graag hulde aan haar betuigen, in mijn naam en in naam van het Europees Parlement.”

UPDATE: ” Enterrement de Simone Veil: le grand rabbin de France Haim Korsia dirigera l’office religieux “
http://www.actuj.com/2017-07/france-politique/5403-enterrement-de-simone-veil-le-grand-rabbin-de-france-haim-korsia-dirigera-l-office-religieux

https://www.demorgen.be/buitenland/franse-feministe-en-politica-simone-veil-89-overleden-bce7f6be/

Gerelateerde artikels:

Biographie de Simone Veil https://www.franceculture.fr/personne-simone-veil.html (France Culture)

“Een ode aan Simone Veil van Assita Kanko: ‘We zijn gedoemd altijd waakzaam te zijn” – Knack – Assita Kanko – 
Gemeenteraadslid voor de MR in Elsene en lid van de denktank Liberales. Geboren in Burkina Faso. http://www.knack.be/nieuws/wereld/een-ode-aan-simone-veil-van-assita-kanko-we-zijn-gedoemd-altijd-waakzaam-te-zijn/article-opinion-873513.html

Het Forum der Joodse Organisaties betuigt haar diepste blijk van medeleven aan de familie.De Morgen/Knack/France Culture