Een tweehonderdvijftigtal mensen van allerlei leeftijden en achtergronden stapten zondag van het Hendrik Conscienceplein naar het Monument aan de Belgiëlei. Tijdens de optocht droegen deelnemers van verschillende culturen, geloofsovertuigingen en leeftijden kaarsen en borden mee met daarop de namen van de concentratiekampen, als een blijvende herinnering aan de nazigruwel.

Onderweg werden ze aan de Moriah Synagoge in de Terliststraat verwelkomd door Regina Sluszny, ondervoorzitter van het Forum der Joodse organisatie en die zelf een overlevende van de Shoah is.

Hierbij de toespraak van mevrouw Regina Sluszny-Suchowolski (in pdf)

“…Voor mij persoonlijk is het zo evident, dat godsdienst of politieke overtuiging niet de hoofdrol zou mogen spelen in grote conflicten. De goedheid van de mens, dàt is het belangrijkste! Daar ben ik zelf het levende bewijs van. …


Ik heb de Shoah en de Tweede Wereldoorlog overleefd bij een christen familie. Elke zondag gingen zij naar de kerk, maar mij spraken zij nooit over geloof, omdat zij het Joodse kind in mij respecteerden. Het kan dus! En voor mij blijft het een vraagteken, waarom zovele mensen daar vandaag een probleem mee hebben.
Het blijven getuigen door de overlevende van de Shoah is niet uit wraak maar het tegengestelde; het is het aanleren van verdraagzaamheid en de waarden van het leven.
Haat is geen oplossing het is vernielend. Om vrij te zijn mag men niet haten. …”

Lees verder op de website van Sant’Egidio:

http://www.santegidio.be/event/herdenkingswandeling-voor-de-slachtoffers-van-de-shoah-3/