EU flags. (photo credit AFP DANIEL ROLAND)De Europese Commissie vraagt alle leden van de Europese Unie producten te markeren afkomstig uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Op die manier wil Europa haar ongenoegen uiten over de Israëlische aanwezigheid in Palestijns gebied. Israël reageert woedend en heft zijn geplande gesprekken met de Europese Unie op.

Met een officiële mededeling heeft de Europese Commissie de 28 lidstaten van de Europese Unie vandaag gevraagd voortaan de herkomst van producten gemaakt in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever duidelijk te vermelden. Voor producten als groenten en fruit wordt dat een verplichting, in andere gevallen is het verzoek vrijwillig.

Met de vraag komt een einde aan een maandenlange discussie in Europa. Het is geen geheim dat Europa weinig is opgezet met de uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, officieel Palestijns gebied. Europa wil daarom een duidelijk onderscheid maken tussen producten afkomstig uit Israël en die gemaakt in Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden. …


“Vermomd antisemitisme”

Israël reageert woedend op de maatregel en spreekt van een boycot. “We kunnen niet anders dan deze beslissing als vermomd antisemitisme te zien”, zegt de Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz.

De Europese Commissie houdt vol dat de maatregel louter technisch is en dat ze verplicht is die door te voeren nadat drie lidstaten (waaronder België) een eigen, soortgelijke herkomstaanduiding op producten hadden ingevoerd.

De nieuwe regel zou minder dan één procent van de handel tussen de EU en Israël treffen. Toch houdt Israël vol dat de maatregel stigmatiserend is en consumenten zal doen afhaken.

Tel Aviv besliste dan ook om de zaak niet blauwblauw te laten. “Israël schort gesprekken met de Europese Unie op “die de komende weken in diverse fora gepland waren”, klonk het in een mededeling van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassadeur van de EU in Tel Aviv, Lars Faarborg, is op de hoogte gebracht, aldus nog het ministerie.

door Alexander Verstraete – VRT nieuws http://deredactie.be/permalink/1.2493978

Nota: Groot-Brittannië en Denemarken hadden al dergelijke labels. Ook België voerde het al eerder in, na een rondzendbrief in 2014. Toen kwam er protest van onder anderen de Israëlische ambassadeur in ons land. http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/2520584/2015/11/11/EU-label-voor-producten-uit-bezette-Palestijnse-gebieden.dhtml

Lees ook:

“EU: Products from West Bank and Golan cannot be labeled ‘from Israel’ “

(CNN)Can olive oil from the West Bank be labeled as a “product of Israel?”

Not if it’s going to be sold in the European Union. Not anymore.

In a decision that has been hotly debated for three years or so, the European Commission — the EU’s executive arm — decided Wednesday that products from the territories taken by Israel in the 1967 Six-Day War can no longer be sold in the 28-country EU as having come from Israel.

The decision outraged the Israeli government and settlers living in those territories. It was met with applause from advocates who do not support settlements they consider illegal. … http://edition.cnn.com/2015/11/11/europe/eu-labeling-israel-territories/VRT nieuws / De Redactie – foto: EU vlaggen (illustr.) [AFP D. Roland]