“Spreek me niet van waardigheid, meneer Van der Laan…” – 9 november, 2015 – Esther Voet – Jalta.nl

Gistermiddag was het monument voor het Joods Verzet op de Zwanenburgwal, onder de rook van het Amsterdamse stadhuis, weer eens het hart van een aanhoudende controverse: de alternatieve Kristallnachtherdenking, georganiseerd door dubieuze anti-Israël clubjes die deze gelegenheid al jarenlang misbruiken voor eigen politiek gewin. Eregast: het Israëlisch-Arabische Knessetlid Haneen Zoabi. Wie zich op Facebook opgaven aanwezig te zijn? Niemand minder dan Arnoud van Doorn en Youness Ouaali. En burgemeester Van der Laan spreekt over ‘waardigheid’? De wereld op z’n kop.

Vooropgesteld: Nederland is een democratisch land. Israël ook. Zijn er dingen mis bij ons? Jazeker. Zijn er dingen mis in Israël? Jazeker, ook. Maar in vergelijking met veel, heel veel andere landen, zoals Turkije, Marokko, Arabische en niet-Arabische staten valt het in ons land en ook in Israël reuze mee.  …


Hoe het er hier in Nederland met de democratie voor staat, weet u als Jalta-lezer zelf het best. Een voorbeeld van het hoge democratische gehalte in Israël wordt gepersonifieerd door politica Haneen Zoabi. Zoabi sympathiseert openlijk met Hamas en andere terroristen, schopt haar spreekwoordelijke tenen, voeten en schenen stuk tegen de Israëlische staat en… zit in de Knesset. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen we rustig stellen dat een vrouw met de ultra-radicale standpunten van Zoabi weinig tot geen kans zou hebben gemaakt om zitting te nemen in onze eigen Tweede Kamer. Maar Haneen heeft in de Knesset, het Israëlisch parlement, een eigen kamer, maakt vol gebruik van alle voordelen die het Knessetlidmaatschap met zich mee brengt, drinkt thee uit kopjes met het Knessetlogo erop en mag haar abjecte zegje doen. Woorden, die zo anti de Israëlische democratie zijn, dat als ze vergelijkbaar tegen bijvoorbeeld het Turkse of Marokkaanse parlement zouden zijn gericht, het haar onherroepelijk op een langdurige gevangenisstraf zou komen te staan. Dus niet in Israël. Voor een idee over de hysterie waaraan mevrouw Zoabi lijdt, kijk even naar een uitzending van Frits Barend en Hans Knoop bij omroep Max, toen ze Arabiste Petra Stienen lieten kennismaken met Zoabi. Zie ook de bedremmelde Stienen. Mooie televisie.

Misbruik voor eigen agenda
Nu zijn er al jaren rellen rond wat clubjes, zoals het Platform Stop Racisme en Uitsluiting, voorheen Nederland bekent Kleur, die de Kristallnachtherdenking hebben gekaapt toen het Centraal Joods Overleg besloot niet jaarlijks, maar eens in de vijf jaar een herdenking te gaan houden. Zo werd het startsein voor de Holocaust toegeëigend door radicaal linkse groeperingen in samenwerking met wat moslimorganisaties, om jaren achter elkaar van deze herdenking in een Israël-bashing bijeenkomst te maken, daarbij niet gestoord door ook maar enige nuance en onder het motto: de moslims zijn de nieuwe Joden.
Haneen Zoabi uitnodigen als erespreker op een bijeenkomst die zou moeten gaan over het herdenken van 400 vermoorde Joden als opmaat naar de Holocaust, is natuurlijk een nieuwe, provocerende gotspe

Tot in het uiterste werd jaar na jaar een poging gedaan om Israël als de nieuwe nazi- zo niet, dan in ieder geval de nieuwe apartheidsstaat af te schilderen en zo een historische gebeurtenis te misbruiken voor de eigen politieke agenda, vaak met een historisch compleet onjuiste voorstelling van zaken. Dit misbruik dwong het Centraal Joods Overleg ertoe toch weer over te gaan tot een jaarlijkse, officiële herdenking in de Portugese Synagoge, op een steenworp afstand van het monument voor het Joods Verzet.

Opvallende sympathisanten
Haneen Zoabi uitnodigen als erespreker op een bijeenkomst die zou moeten gaan over het herdenken van 400 vermoorde Joden als start van het proces dat uiteindelijk tot de Endlösung zou leiden, is natuurlijk de zoveelste, provocerende gotspe van deze clubjes. Voorheen werden ze nog wel vereerd met de aanwezigheid van leden van Amsterdamse B&W, maar zelfs de meest linkse Amsterdamse bewindslieden lieten zich dit jaar niet meer voor het karretje spannen. Wat wil je ook, wanneer voormalig PVV-politicus en crimineel (want veroordeeld voor de verkoop van drugs aan minderjarigen), en tegenwoordig vroom lid van de Moslim-partij voor de Eenheid, Arnoud van Doorn, op Facebook heeft aangegeven acte de présence te geven. En oh ja, wie zich ook aanmeldde? Youness Ouaali, de man die eeuwige roem verkreeg door een optreden bij Jeroen Pauw, om daar uitgebreid uit te leggen waarom hij als ‘opiniemaker op Facebook’ had opgeroepen Israëlische toeristen in Nederland neer te steken. Met zo’n zootje ongeregeld wil niemand met ook maar enigszins functionerende hersencellen zich identificeren.

Demonstreren mag
Maar heel pijnlijk is het wel voor nazaten van de mensen voor wie het monument is opgericht: mensen van het Joods Verzet. En onder leiding van een paar montere Amsterdamse dames werd het plan opgevat om toch in ieder geval vanuit die hoek een tegengeluid te laten horen onder de titel: Joden in Verzet. Demonstreren mag. Het verleden voor eigen politiek gewin gebruiken? Zelfs dat mag. Maar dan moet je ook een ferm tegengeluid mogen laten horen. De tegendemonstranten meldden dan ook bij monde van Sabine Sterk hun tegenactie aan bij de gemeente Amsterdam. En mevrouw Sterk kreeg keurig een briefje terug. Van onze burgervader Eberhard van der Laan. Die brief heb ik drie keer moeten lezen voordat ik echt geloofde wat er stond.

Van der Laan: Tijdens deze Kristallnacht zijn 400 joden om het leven gekomen. Bij het herdenken van deze gebeurtenis past waardigheid

Een passage: “De herdenking vindt plaats op de vooravond dat 77 jaar geleden nazi’s gecoördineerd en overal in Duitsland massaal synagogen, Joodse winkels, woningen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen vernielden of in brand staken. Tijdens deze Kristallnacht zijn 400 joden om het leven gekomen. Bij het herdenken van deze gebeurtenis past waardigheid.”
“Ik bericht u dat de in uw kennisgeving genoemde vlaggen en spandoeken in combinatie met uw doelstelling zich niet verhouden met hetgeen waar dit monument en deze herdenking symbool voor staan. Dat raakt de waardigheid en kan zelfs tot reacties, confrontaties en uiteindelijk wanordelijkheden leiden. Dit betekent ook dat uw protestvorm in de directe nabijheid van de herdenking niet wordt geduld.”

Schertsvertoning
Waardigheid, beste meneer de burgemeester? Met waardigheid heeft deze schertsvertoning al lang niets meer te maken. Dit ging opnieuw niet over het herdenken van de Kristallnacht, maar was wederom een demonstratie door rapaille dat pure anti-Israëlhaat de vrije loop liet. Niet meer. Niet minder. Met een Zoabi in the lead, die haar baarlijk historische nonsens uitkraamde. Zij was een van degenen die zich in 1948 niet etnisch had laten zuiveren… Terwijl ze twintig jaar later geboren werd. En toen de tegendemonstranten na afloop van haar speech het vredeslied ‘Havenu Shalom Aleichem’ inzetten, probeerde mevrouw Zoabi hen de mond te snoeren. Lekker democratisch. De dame mag trouwens ook nog allerlei beïnvloedbare studentjes met haar gif gaan indoctrineren in Crea. En wij ons maar afvragen waarom de Nederlandse samenleving meer en meer polariseert…

Beste meneer Van der Laan, burgervader van álle Amsterdammers: dit is de wereld op z’n kop. Waarom maakt u geen einde aan dit al jaren durende, provocerende circus van organisaties met zeer dubieuze grondslag? Hoe lang nog laat u de nagedachtenis van het Joods Verzet provocatief misbruiken? Kunt u dit circus geen neutralere plek toewijzen? Wellicht is het Scheepvaartmuseum een idee, waar de Arabische rol in de slavenhandel zo politiek correct mogelijk is weggegumd?

En oh ja, om 17.00 vandaag is er natuurlijk de échte herdenking, in de Esnoga, de Portugese synagoge. U zult daar niet bij zijn, want naar ik heb begrepen zit u in Japan. Uw collega, Ahmed Aboutaleb is er wel. En zal erespreker zijn. Kijk, dát is waardigheid!

PS: en laat in de avond blijkt hoe het NOS Journaal weer heeft liggen pitten. Tijdens het late nieuws meldt het dat ‘vandaag DE Kristallnacht is herdacht’. Wederom een blamage, hoofdredacteur Marcel Gelauff. Vriend en vijand is het er inmiddels over eens dat dit niet DE herdenking is. Ik ben benieuwd hoe u dat vandaag gaat goedmaken. — Esther Voet.

Bron: Jalta.nl : https://jalta.nl/politiek/spreek-me-niet-van-waardigheid-meneer-van-der-laan/

Wikipedia info: Eberhard Van der Laan is burgemeester van Amsterdam https://nl.wikipedia.org/wiki/Eberhard_van_der_Laan

Gerelateerde artikels:

“Alternatieve Kristallnachtherdenking vergat bijna de Jodenvervolging” – Op goede smaak zijn de tegenstanders van Israël niet te betrappen http://politiek.tpo.nl/2015/11/09/alternatieve-kristallnachtherdenking-vergat-bijna-de-jodenvervolging/

“At Kristallnacht gathering, MK Zoabi compares Israel to Nazis” In Amsterdam speech to event hosted by far-left Jewish group, Joint List lawmaker says Jewish state engaged in ‘ethnic cleansing’ against Palestinians http://www.timesofisrael.com/mk-zoabi-compares-israel-to-nazis-at-kristallnacht-gathering/

Videohttp://www.jerusalemonline.com/news/politics-and-military/politics/watch-mk-zoabi-compares-israel-to-nazi-germany-17005Jalta.nl / politiek.tpo.nl / Times of Israel – foto: Israëlisch-Arabische Knessetlid Haneen Zoabi in Amsterdam op 8 november 2015