Katarina en Laura_wij zullen elkaar toevoegen op Facebook [padr]Dinsdagnamiddag 13 oktober werden de zesdejaars van TACHKEMONI Atheneum geïnterviewd door Merksemse, Tsjechische en Duitse scholieren die eerder de Kazerne Dossin hadden bezocht of onze Joodse senioren hadden geïnterviewd in het rusthuis aan de Marialei.

Deze leerlingen gaan voor een project van de organisatie Europeans for Peace op zoek naar verhalen van Joden doorheen de tijd. Tegen april verwerken zij het resultaat van de interviews en hun opzoekwerk tot Life Trails, Joodse levensverhalen in digitale vorm.
Journaliste Rebecca Van Remoortere volgde alles mee en schreef er een artikel over dat verscheen in Het Nieuwsblad van woensdag 14 oktober 2015 (p. 23) onder de veelzeggende titel: “Nu beseffen we dat Joodse kinderen niet anders zijn.”

“Dat de sfeer uitstekend was, kan u ook zien aan de gezichten op de groepsfoto die op het einde werd genomen” – Jan Maes, directeur Tachkemoni Atheneum, Anwerpen 


Nu beseffen we dat joodse kinderen niet anders zijn’ – 14/10/2015 – Het Nieuwsblad door Rebecca Van Remoortere

Leerlingen uit Merksem nemen deze week Tsjechische en Duitse leerlingen op sleeptouw. Gisteren hielden ze halt in het Tachkemoni Atheneum in de Lange Leemstraat. Daar spraken ze met joodse leerlingen over de culturele verschillen en gelijkenissen.

De middag begint onwennig in de eetzaal van het atheneum. De 26 leerlingen van Merksem en de 26 van Duitsland en Tsjechië kijken verbaasd op wanneer hun joodse leeftijdsgenoten binnenwandelen in modern uniform, zonder keppel, krullen of lange jas. Ze worden onderverdeeld in groepjes. De bezoekers hebben vragen voorbereid voor de joodse leerlingen. Vragen die achteraf soms een beetje onlogisch leken. 

‘Mag je uitgaan in het weekend en hoe ziet je gemiddelde week eruit?’ Ja, de leerlingen van Tachkemoni gaan ook wel eens uit en in de week volgen ze tennislessen of gaan ze naar de jeugdbeweging net zoals elke leeftijdsgenoot. De leerstof op school ziet er wel wat anders uit. ‘Wij krijgen vakken als Hebreeuws, geschiedenis van het Joodse volk en de actuele situatie van Israël’, vertelt Kenneth aan de bezoekers.
Hier en daar krijgen de gesprekken een serieuzere toon. ‘Mijn familie draagt nog steeds de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Mijn papa vertelt me soms hoe zijn vader zijn broers verloor in de oorlog. Dat ligt bij hem erg gevoelig natuurlijk’, vertelt Laure.
De bezoekers hebben ook de militairen opgemerkt die voor de schoolpoort staan en stellen er vragen over. ‘Ik kan me niet voorstellen dat je daar elke morgen voorbij moet’, zegt Justina uit Merksem. Maar de leerlingen van Tachkemoni lijken net blij met de extra beveiliging. ‘Je kunt niet genoeg veiligheidsmaatregelen nemen’, vindt Sasha. ‘Ik ben blij dat ze er elke dag staan.’ 

Bron: “Merksemse, Tsjechische en Duitse scholieren interviewen joodse leeftijdsgenoten in Tachkemoni Atheneum over hun leven” http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151013_01918259  – Lees hier het volledige artikel

groepsfoto uitwisseling Tachko 6e jaars met Merksemse Tsjechische en Duitse scholieren [padr]Het Nieuwsblad / Jan Maes, Tachkemoni – foto: Katarina en Laura_wij zullen elkaar toevoegen op Facebook [padr]