Vlnr. Premier CH. Michel, M. Sosnowski, Vicepremier D. Reynders, R. Sluszny, Koning Filip en Koningin Mathilde, S. Samuel, E. Ringer, J. Klener, P. Kornfeld, M. Eisenstorg

De bevrijding van Auschwitz 70 jaar geleden was gisteren het belangrijkste evenement, niet enkel voor heel Europa, maar ook voor Rusland, de Verenigde Staten en de hele democratische wereld.

Koning Filip en Koningin Mathilde waren aanwezig bij de Internationale herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen.

Het Belgische koningspaar werd vergezeld door Premier Charles Michel en Vice-premier Didier Reynders.

Op initiatief van de Belgische regering werden ook een aantal Belgische overlevenden van het kamp Auschwitz-Birkenau mee uitgenodigd, o.a. de heer Salomon Samuel uit Antwerpen en enkelen uit Brussel.

De Belgische Joodse Gemeenschap werd vertegenwoordigd door Prof. Dr. Julien Klener, Voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, de heer Eli Ringer, Voorzitter van de Stichting van het Jodendom van België; mevrouw Regina Sluszny die Het Ondergedoken Kind vertegenwoordigt, de heer Michel Eisenstorg; Voorzitter van de Vereniging van de Joodse Weggevoerden in België-Dochters en Zonen der Deportatie; en de heer Maurice Sosnowski, Voorzitter van het CCOJB.
Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) werd vertegenwoordigd door Ondervoorzitter de heer Pinkas Kornfeld (wegens afwezigheid van voorzitter Raphael Werner, die in het buitenland was). …


Om gezondheidsredenen konden, tot onze spijt, zes overlevenden van de Shoa uit Antwerpen die de delegatie zouden vergezellen niet meekomen.
Herinneringskaarsen werden aangestoken om onze vermoorde families te herinneren.

Voor de gelegenheid werd een gigantische verwarmde tent opgesteld in het kamp, vlak voor de ingang, waar alle genodigden hun voorbehouden plaatsen konden innemen. Het zicht op de treinsporen “die Rampe” (waar de transporten van de gedeporteerden geconfronteerd werden met de brutaliteit van de nazi’s) gaf een zeer indrukwekkend beeld.

Er waren zo’n 320 overlevenden en 2750 genodigden uit 40 landen aanwezig, waaronder talrijke prominenten. Drie overlevenden vertelden over de gruwel van hun tijd doorgebracht in het kamp. Het aansteken van de “Memorkaarsen” gebeurde nadien aan het monument opgericht ter nagedachtenis van alle slachtoffers, terwijl er sneeuwvlokjes neerdwarrelden. Dit was een zeer emotioneel moment.

Ronald S. Lauder, Voorzitter van de World Jewish Congres, waarschuwde de prominenten en het publiek voor het gevaar van een hernieuwde opkomst van antisemitisme en racisme.

Meer foto’s {Gallery dir=’Auschwitz27jan2015′}

 



FJO – foto: Vlnr. Premier CH. Michel, M. Sosnowski, Vicepremier D. Reynders, R. Sluszny, Koning Filip en Koningin Mathilde, S. Samuel, E. Ringer, J. Klener, P. Kornfeld, M. Eisenstorg en Belgische Ambassadeur in Polen Colette Taquet.